понедељак, 17. новембар 2008.

UNITED BANDITS OF SWITZERLAND
To je nekidan pisalo na transparentu kojeg je nosila jedna simpatična bakica na protestu u Cirihu, protiv državne pomoći banci UBS u iznosu od 60 MLRD švicarskih franaka. Šezdeset milijardi! Policija kaže da je bilo 900 protestanata a sindikati kažu 3.500. Pošto je Švicarska izrazito policijska zemlja, treba vjerovati sindikatima a parola sa transparenta je, vidjeli ste, objašnjenje šta znači UBS.
Pošto nije živ Marks, nije živ Engles, a ni Lenjin, neko mora da kaže da se kapitalizam sastoji od cikličnih krugova pakla i propasti. Nekiput se iz te propasti izrodi komunizam i oktobarska revolucija, nekiput fašizam i nacionalsocijalizam sa dodatkom u vidu svjetskog rata, nekiput se organizuje naftna ratna demokratija u obličju nacionalnog interesa. I tako sve do kančnog sloma planetarnih razmjera iza kojeg slijedi novo ledeno doba.
Drug Marks je bio fini obrazovani germanski intelektualac. Kapitalizam je eksploatacija. Ja nemam tu obavezu: kapitalizam je pljačka. Jer, zanimljivo bi bilo istražiti odakle švicarskoj državi tih 60 MLRD, odnosno, odakle će ih nabaviti da ih namiri. I budale znaju da neće od onih stoljetnih pljačkaša čija je tajnost računa zagarantovana nego od one simaptične bakice dok još bude živa, i od drugih. Naročito, odakle Sjedinjenoj Državi onih 750 MLRD dolara za spašavanje kapitalističkih banaka.
Ali, glavno pitanje je šta će ova propast kapitalizma proizvesti, da li je ovo uvod u novi svjetski rat?
Jer, kolikogod se nevladine organizacije tipa G-ovoliko, G-onoliko, upinjale da zasijedaju i traže rješenja, kolikogod se nobelovci za ekonomiju ispamećivali u analizama i traženju rupe na prezervativu, kolikogod se vlade upinjale da daju pare kapom i šakom što je neuobičajena tržišno-kapitalistička milostivost jer je dosad samo kapital pokazivao milostivost prema državi i njenim predsjednicima, kolikog se prdonje iz Ememefa i Svjetske banke trudili da se vrate na scenu, kolikogod se pominjao novi BW, kapitalizam je propao i čekamo posljedice. Nema uslova za revolucije jer nema crvneoarmejaca i bjelogardejaca itd. ali bićemo sretni ako se stvar ne bude rješavala atomskim klikerima.
Treba znati da naspram angloameričkih kapitalista koji su cijeli prošli vijek pljačkali Majku Kuglicu ne stoje inokosni azijski kapitalisti nego državni divovi: Rusija, Indija, Kina, Japan, UNE (ujednjeni naftni emirati). „Azijski“ ovdje služi za lakše grupisanje aktera a ne kao geografski pojam.
Zbog toga je problem opasniji. Pojedinačni kapitalisti bi se nekako izjeli ali kada države uđu u igru stvar će rješavati oni koji imaju rakete, satelite, sonde na mjesecu – nekidan je otišla još jedna.
Upravo u tome je i rješenje a ne u povratu Ememefa i sličnih međunarodnih eksproprijatora. Vlade moraju da preuzmu odgovornost. Prije svega za svoje dvorište. Koja vlada ne može obezbijediti svoju finansijsku i produkcionu stabilnost moraju joj se uskratiti internacionalne pogodnosti, od izlaska na berze do viznog režima (pa da malo vide kako je živjetu u BiH). Onda će vlade da mirno puste da te sile, UBS, PBS, Meril Linč, Meril Strip, Pivo Stirns, Fani Hani, Fredi Mac, Mic Mac... malo sam izmiješao stvari kao što su oni izmiješali rizične transakcije, propadnu umjesto da ih spašavaju.
Dabome, treba ih pustiti da propadnu, to je surovo tržište, ko ne može da opstane na tržištu ne treba ni da postoji, lako je onima koje komunistička država čuva i u kojima se sposobnima ne da da pokažu sve svoje vrijednosti u gdje svi imaju socijalnu sigurnost i mir.
Sad će SAD da spašava i Ford, GM i druge jer ne mogu da proizvode svoje automobile sa zaradom kao drugi u svijetu. Ne treba da ih spašavaju jer to je isto kao da su ih ustupili Uralskom avtozavodu.
Ako je propao komunizam, može, brate, da propadne i Ford.
I površna analiza kapitalističkih preduzeća lako otkriva da svi nisu zdravi i da treba da propadnu. Koka kola i Pepsi kola. Koka kola zapošljava 90.500 radnika u svijetu. Pepsi kola 185.000 radnika. Prvima je dobit 2007. bila 5,9 MLRD dolara a drugima 5,6 MLRD. Tržišna vrijednost Koka kole 141 MLRD a Pepsi kole 107 MLRD. Kako to da dvaput manje radnika proizvodi jednake i bolje rezultate? Kako to da tržišna kapitalizacija to sve zagladi i homogenizuje? Nije moguće, samo još neko nije objavio bankrot jer jede nečije tuđe pare, kao i one kurvetine Meri i Fani.
Ujedinjeni Banditi Kapitalizma.