среда, 7. мај 2008.

JOŠ JEDNA BUDIBOGSNAMICA:
AGRESIVNI ATEIZAM
Izvjesni efendija Smajić, muftija sarajevski, lansirao je još jednu od milion budalaština sa halal oznakom "made in bosnia" - rekao je da je ovogodišnji Dan džamija proslavljen u ozračju povratka "agresivnog ateizma" na scenu.
Prvo, ne znam ko je tu agresivan kad je već ustanovljen taj dan džamija.
Drugo, ateizam niko ne propovijeda i ne zapovijeda, u ovom vremenu i Ovdje, jer ne postoji crkva, džamija ili komitet za ateizam.
Treće, ne postoji Dan ateizma.
Povod mu je, koliko vidim, bila medijska buka oko izgradnje džamije na ciglanama. Postoji protivljenje takvoj ideji, što je posve normalno. Ali, ne postoji agresivno protivljenje.
Znam da su džamije nekada imale svoju funkciju da vjeru, hodžino učenje, dovedu do svakog vjernika pa su građene u naseljima i sokacima tako da se hodžin glas sa minareta može čuti u tom spletu sokaka. Zato je nevjernicima i protivnicima islama izgledalo da ima mnogo džamija.
Danas je zeman drukčiji. Zeman danas gradi osebujnije društvo bez obzira što je etnički čisto. Interesi su disoperzivni i atomizirani. Kolikogod je tačno da džamija treba na Ciglanama toliko je tačno i da ne treba. Jer, ako ima tri i po ili četiri hiljade vjernika, ima i onih koji ne vjeruju - možda toliko, možda više.
Necivilizacijski je zahtjev da svi pripadnici jedne nacije budu vjernici.
To znači da nam bogomolje ne trebaju na svakom koraku. Ako za svoju vjeru ne možeš malo prošetati ili provozati, a za dobro vino i janjetinu možeš, onda to nije vjera.
Muftija sarajevski ne može i neće da kaže da je u pitanju nešto drugo.
U pitanju je najcrnja homogenizacija i pasterizacija ljudske pojedinačne i kolektivne svijesti u Bošnjaka i kod muslimana. Potrebno je izgraditi mehanizam trajnog kolektivnog i inokosnog zarobljavanja, jedan veliki Gvantanamo, za svakoga ko se rodio pod tom nacionalno-vjerskom mušemom, iz koga neće biti nikada i nigdje izlaza.
Zato je bitno izgraditi džamije na svakom koraku i uvesti vjeronauk u dječije vrtiće.
Taj mehanizam logorske vjere stvoriće odanu i lakoupravljivu vojsku za naredne decenije.
Muftija sarajevski, i ini oko i iznad njega, bave se, u stvari, najprovidnijom politikom.
Ali ne žele to da rade pod jednakim uslovima sa ostalima. Neka se registruju ka politička Stranka za džamije i neka idu na izbore sa programom koji već postoji. Svi glasovi i vijećnička ili poslanička i delegatska mjesta, imaju se smatrati validnim i legitimnim.
Ovako, to što se zagovara je ilegalna agresija na pojedinca, bez obzira što je najiskreniji vjernik.
To je galopirajuća sušica za vjersku i nacionalnu zajednicu a o širem društvu, bosanskohercegovačkom, da i ne govorim.
POŠTO JE BLOG JAVNA KATEGORIJA I POŠTO NEKI MEDIJI PRENOSE NEKE MOJE TEKSTOVE, NE OSTAJE MI NIŠTA DRUGO NEGO DA KAŽEM DA JE TO DOZVOLJENO, UZ MOLBU DA SE BAREM KAŽE DA JE PREUZETO SA BLOGA KAKO ČITAOCI NOVINA NE BI BILI U ZABLUDI DA PO NEKOJ DRUGOJ OSNOVU OBJAVLJUJEM SVOJE STAVOVE.
RAZBIBRIGA
NISMO DO KRAJA ISCRPILI MEĐUSOBNO UNUTARBALKANSKO UJEDANJE I NAKILJANJE. NAPRIMJER:
DABOGDA SE JEDNOM PROBUDIO U SOCIJALISTIČKOJ FEDERATIVNOJ REPUBLICI HRVATSKOJ.