понедељак, 12. мај 2008.

INGLIŠOVA IGRA GENOCIDA
Bosna je, da prostiš, ili ovo što je ostalo od Bosne, mnogo komplikovanija država, zajednica i društvo nego što to Čarls Ingliš, am.am. predočava i misli i kako je iznio na sesiji Kruga 99.
Nije dovoljno malo pomenuti Hrvate, malo Srbe, malo Bošnjake, malo nametnutu i zadatu BiH, malo glavni grad koga ne volimo...
Ali nije moguće ni reći da su se u Evropi u sedamdeset godina dogodila dva genocida i da je jedan od njih počinjen u ime Republike Srpske.
Ingliš vrijeđa srpski narod ako izjednačava fašistički genocid nad Jevrejima i Slavenima sa izdvojenim zločinom genocida u Srebrenici. Ingliš treba da zna da je Hitlerova Njemačka donosila zakone koji su omogućili genocid i istrebljenje, da je to bila sistemska politika, organizacija, namjera i egzekutiva. Sa tim se ne može izjednačavati teški zločin kojeg su počinili oni koji su se izdavali za VRS ili stvarno bili VRS i oni koji su bili pripadnici policije ili parapolicije a bavili se pljačkom.
Čarls Ingliš bi trebao da dokaže da je to neko planirao u ime Republike Srpske. Ali, to jednostavno nije tačno. Svaka obavještajna šuša zna da je tamo bilo upetljano mnogo igrača i da je uloga "Republike Stpske" nikakva. Da nije u pitanju međunarodna petljavina dosad bi uhapsili onu dvojicu odmetnika, kao što je Sadam Husein nađen u krtičnjaku.
Ne priznajem da se zločin neartikulisane falange poistovjećuje sa "u ime repubklike Srpske" i sa srpskim narodom.
Zločin genocida u Srebrenici nije pao s neba i treba ga sagledavati kao dio ratnog kontinuiteta i zločinaštva kroz cijelo ratno vrijeme na tom području. U srebreničkom slučaju jasno je da zločin rađa zločin a ne rađa ga BiH ili Republika Srpska, niti Vojska Republike Srpske.
Ta konstatacija, da je zločin počinjen "u ime Republike Srpske", neće spasiti BiH. Kao ni sve češća priča o srpskom fašizmu koja se čuje na islamskim vjerskim manifestacijama i u sarajevskim medijima.
Nije dovoljno pominjati malo Srbe, malo Hrvate, malo muslimane. Pominjao ih je komunizam - BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska - pa se ta BiH raspala za pet minuta.
GREGORIJANOVA IMOVINA
Vidim da je Gregorijan postao i pismonoša, glasnik i telal Vašingtona.
Donio je sa tog puta glasove u vilajet.
Kaže da su tamo rekli da je smiješno da država BiH postoji na papiru i da nema imovinu a da entiteti imaju imovinu.
Ne znam za šta se Rafi uzbuđuje.
Nije BiH mlada pa da joj treba imetak za miraz.
I kad bi ga imala ko bi je uzeo ovakvo nepoštenu, iskorištenu, poniženu, uneređenu i obešćašćenu.
O imovinije trebalo mislitu u Dejtonu. A pošto tamo nije dobila imovinu sada je ne može imati. Jedno ako Gregorijan ne misli da je otima od entiteta.
Moram i Gregorijana uputiti na na visoke škole - ne siječe se prvo ražanj, ne pravi se prvo država pa onda narod koji je podržava, imovina koja je njena, glavni grad koga svi vole...