понедељак, 14. август 2017.

МОЋ ДРЖАВЕ
ЈАЧА ИЛИ ДЕФОРМИШЕ
ИДЕОЛОГИЈУ

Без жеље да улазим у теоретска и практична питања Идеологије Данас, рећи ћу само да класично капиталистичко раслојавање друштва, у једном времену, резултује настанком Идеологија као основа Политичке Артикулације, док у каснијим фазама, које су законите, када друштва постану измужена, бескласна, и конгломератизована, наступа Крај Идеологија.
Тада се под Идеологијама почиње сматрати и оно што не спада у тај лепезаријум. Национализам. Тероризам. Неолиберализам.
Упоредо са фазом Раслојавања Друштва, раста и раздвајања Класа, дакле, јача и Држава.
То је природан процес, не као капиталистички продукт или жеља, већ као услов опстанка раслојених Класа на једном мјесту. Што је потребно за даљи успон Капитализма и Тржишта.
Када Капитализам и Капитал посве исциједе Класно Друштво, Класе почињу да одумиру. Држава почиње да им, Капиталистима, смета. Стога наступа процес деетатизације који се прикрива Интеграцијама, Глобализацијама, Цивилним Друштвима. Нил Фергусон у истоименој књизи говори о Великој Дегенерацији.
Ја, пак, тај процес називам Дерегулација Државе.
Та два процеса, нестанак Класа и Дерегулација, неодложно утичу на основу и потку Политичких Странака.
Многе од њих, у малим државама, а то су све осим уског језгра ЕУ, изгубе своје компасе у томе кога заступају и коме се обраћају.
Такве странке одумиру. Што није нарочито штетно. Али јесте погубно то што није остављена могућност стварања нових.
Данас, на српском политичком простору, који се не разликује од сталих отпадних земаља ЕУ, и оних у околини којима повремено показују лизала Еиунтеграција, једина Идеологија која је реална, као основа за Велику Политичку Странку, јесте Социјални Савез.
Уз ограду да то, по пријашњим мјерилима не може да буде Идеологија. Али може да буде Потреба.
Социјални Савез мора да заступа најшире слојеве дегенрисаног и дерегулисаног, раздржављеног живља. И да му, уз то, нуди Рационални Национализам и Нови Успон Државе.
А када се поново успостави Национална Држава, многи од тих крутих путоказа неће више требати или неће бити тако чврсто усмјерени.
Стога је умијеће сваке Велике Српске Странке, да се прилагоди новом времену, данас ствар Опстанка Нације.
Морају се стварати јаке Политичке Странке Социјалног Савеза и Националног Опстанка Државе.
Да се не би стварале лоше Вође. Недорасле било чему.