петак, 30. децембар 2016.

РЕПУБЛИКА СРПСКА
МОРА ИСКОРИСТИТИ
БИЛО КАКАВ ДЕТАНТ,
АКО ГА БУДЕ

Под Детантом подразумијевам уопштену нормализацију односа Русије и Сједињених Држава, обустављање, смањивање па и прекид Хладног Рата 2, повратак Сједињених Држава стварним националним а не небеским интересима.
Свако затезање односа Русије и США, Републику Српску доводи у ризик да је Америка, својим агресивизмом у БиХ, на разне начине, сломи. Јер је у Предности, овдје, над Русијом. Јер има савезнике у БиХ а Русија их нема.
Република Српска је у Дејтону од великих сила и призната као гранична област. Срби су овдје, током Историје, били и Крајина и Окрајина.
И није им то први пут.
Сада су у најбољој позицији. Јер је то Крајиштво уобличено, у Дејтону, у националне и државне оквире.
Та предност се мора задржати.
Иако је Република Српска зрнце злата међу вихорове, и као таква не може тражити Свој Дио Колача, постављати услове, склапати нагодбе и савезе.
Оно што може јесте стална рационална брига за свој интерес, стални Рационални Национализам. Стално позивање на Дејтонски Споразум, гледање у њега као у Бога и настојање да се Српска врати изворном Дејтону.
То је највише што се може постићи, чекајући Самосталност.
Од Америке се мора захтијевати Изворни Дејтон.
Она не може да то одбија.
А од Русије се више очекивати не може.
Детант између Русије и США створио би повољније услове за такву активност Републике Српске.
Она, само, не смије, неким суштински антидејтонским потезом, довести себе у ситуацију да је ни Дејтон, ни США, ни Русија, не могу бранити.
За ту активност која ће, могуће, трајати цијелу деценију, могуће, јер је упитно да ли ће Трамп моћи и други мандат да практикује, иако би га политички добио, то је сигурно, Српској је потребан Национални Програм и оквирно јединство око њега.
По мом мишљењу, садашње стање Политичког Мозаика у Српској није изгледно у том правцу. СДС има још веома мало времена, мање времена него унутрашњих снага, да се национално оријентише, да се десарајевише и да се страначки организује. То вријеме истиче на дан Избора 2018е.
За СНСД је пресудно да утиче на елиминацију, изборну, тих сарајевских промјенашких снага, укључујући, обавезно и прво, Младена Иванића, него да их носи на крст, полијева водицом и крсти.
Јер ће изгубити вријеме а неће увијек знати ко је крштен. И ушта ће се ко искрстити.

Та елиминација ће се најдемократскије и најздравије постићи сталним инсистирањем на Здравом Српском Национализму.