среда, 28. децембар 2016.

ДРЖАВА СРПСКА
ДА ПОСТАВЉА И РАЗРЈЕШАВА
НАЧЕЛНИКЕ ОПШТИНА

Демократија као директна воља и могућност избора, има веома мали опсег ефективне примјене.
Само, рецимо, у ситуацијама када Баба, зором, каже Један од вас двојице нека се дигне.
И Дјед се дигне и наложи ватру.
Дјед је својом вољом, транспарентно и демократски изабрао.
Али по диктату свога Ладног Курца.
Када смо почињали Омладинску Радну Акцију Рушење СФРЈ 91, рекли су нам да ћемо директно ући у Демократију. Ко јунац у млади купус.
То је, дабоме, била већа лаж од оне Компартијске да ће сви кусати златним кашикама а да ће се воз заустављати код сваке окречене куће.
Ну. Да не дуљим са тим репортажним записима, ми смо сад у ситуацији Ладног Курца.
Дошла зима па су, нпр у Бањалуци, искрснули проблеми сјеверних међеда. Ладноћа. Топлана и то.
Бањалучка Топлана је оваква била и прије ОРА СФРЈ. Тада је још велики комбинат Инцел радио пуном паром па је огроман вишак енергије ишао у гријање града. У Борику је, зато, било толико топло да су људи и жене и у Супермаркет, у фебруару, ишли у гаћама. Како сте комшнице. Ђе си купила те на туфне.
Од тада, Бањалука није ништа уложила у Топлану. Све је уложила у Демократију.
Сада је дотјерало цара до паровода.
Проблеми су велики. Један мањи дио града се грије на Топлану. Али га не можеш занемарити. Они који то рјешавају сами, у скупљем су положају. А ако су радијатори мало хладни, то није проблем Топлане, то је демократски проблем, политички проблем и проблем Власти.
Тако, након двије и по деценије, на директним изборима у Бањалуци, или гдје, побиједи Градоначелник који тако добије право да се јебе са Топланом.
Јер, нико прије њега то није хтио да ради. Сви су гледали Демократију, Политику, Како си Шефе, Јој јесмо их растурили, ал пребаци оних седам милиона за мазут.
Погрешно је то са директним изборима за Градоначелнике и Начелнике.
А са изборима одборника је и погрешно и смијешно.
Пошто је сваки град јено велико предузеће, једно велико имање, пошто захтијева организацију, план и извршење, чега у Демократији и Политици нема, па нико и не зна шта је то, потребно је да се Држава, Република Српска, Власт, Влада, Народна Скупштина тако и односи према Локалним Заједницама.
То подразумијева двије ствари.
● Влада и Народна Скупштина именују Начелнике Општина.
● Цензус за Одборнике 10 или 15%.
Странка која добије највише одборика, по правилу добија право да предложи начелника. Што Влада и Већина у Скупштини не мора да уважи. Јер, постоје у Народној Скупштини, унапријед усвојени критеријуми. Као и параметри по којима се мјери успјех и неуспјех, прије усвајања буџета, кад Влада разрјешава Начелнике.
Једноставно.
Ал није Демократски нити Политички.