недеља, 09. октобар 2016.

ЗАШТО ЈЕ ПАО
ПРОБОСИЋ

Мада се дуго и држао.
Босић ништа није лошији од других Лидера Политичких Странака. Само ни у чему није бољи.
Њихове болести су увије исте. Само су им домети различити.
Понекад могу да припомогну разне околности, и изванстраначке. Али наплата се никада не може избјећи и плаћају је и Лидер и Странка.
Околности које ти иду на руку, а ниси их сам стварао, плански и са Странком, увијек су прескупе.
Ево зашто је пао.
● Младен Босић Чистилац.
Чистио је све око себе, склањајући конкуренцију. При томе је избјегавао да се он појављује на Изборима, осим једном, јер је инстинктивно знао да му је то јама из које се не искаче.
Своју унутарстраначку демократичност глетовао је пружањем шансе другима, да се кандидују. Рачунајући да ако побиједе, он постаје још моћнији Лидер а ако изгубе, они ће, а не он, на леђима носити тај крст минуса.
Таква политика довела је у једном времену до стабилизације Српске Демократске Странке. Била је то стабилизација пред буру.
У тој бури Есдеес је остао без неких традиционалних тотема. Са којима се странка и у локалу и у Народној Скупштини, поистовјећивала.
● Младен Босић Дезорганизитивац.
Послије успјеха, боље речено Есенесдеових поклона 2012е, па и послије резултата 2014е, мада је тада већ било касно, није ништа подузео да од Есдееса начини Организацију.
Та политика Есдееса, одраније, издигла је Обрена Петровића и Мићу Мићића у недодирљивце.
Прави Лидер је требао да увиди да такви Капиталци Локала не дозвољавају страначкој организацији да профункционише у њиховим, великим, општинама али и да се тај синдром преноси на цијелу Републику.
Уз то, требао је да увиди да не можеш, ни као Лидер, ни као Странка, бити републички играч ако не играш барем Финале у Бањалуци. Ако немаш јаку одборничку листу у Приједору. Ако те нема у Требињу и у Зворнику.
Твоју кућу неће изградити сусједов зид који се срушио јер је зидан накриво.
● Младен Босић Компромитивац.
Компромисни Политички Примитивац.
Примитивно схватање Политике, провинцијално, призмено, аматерско, увијек чека Компромис, ко озебо сунце. А Компромис је свуда исти. Само да га ставим мало. С тим што у тим сферама може да буде ужитак, а у Националним и Државним, трагедија.
Младен Босић најбоље зна. Превише је Компромиса навукао на главу и турио подасе.
● Младен Босић Непрогамитивац.
Кад си Лидер мале политичке странке, можеш да мандатима препјеваваш старе пјесме.
Кад си Лидер Велике Политичке Странке, ти мораш да правиш оригинале. За фестивале. Гдје те чека Жири Избора. Јавности. НДД Сфере.
Босић за толике године није успио ништа да формулише као Политички, национални, Програм Српске Демократске Странке. И свој.
Повремена кукњава о томе како је Есенсде ушао у њихову реторику, дисфункционални је поремећај.
● Младен Босић Програмопримац.
Све што је имао од програма, примио је од других. Од Странаца Усранаца.
Чим је изјавио да он има мисију да сруши Додика, ја сам га премјестио у ормарче са сцрним политичким флором.
И све друге парапрограме примао је од странаца. Па је не само Додика, већ и цијелу Републику Српску, он и његови, криминализовао.
Што је довело до двије ствари. Прво. Људи у Српској су се осјетили пониженим. Ако ти и повјерујемо да је Додик криминалац, нисмо сви ми. Зашто се толико бориш за власт у Реублици у којој је све криминал и све је пропало. Друго. Сарају је милоугодно да неки Србин облати Републику Српску. А они ће да сједе крај Миљацке, и на Илиџи, у Белом Оделу.
● Младен Босић Пробосанац.
Улетио у трокуке ко клен.
Од тројца БИЧ, Босић Иванић Чавић, Босић се највише и најдубље пробосанчио. Предавањем на Сарајевском ФПН. Будалаштинама типа Република Српска није у опасности. Бакир и Додик играју Глуво Референдумско.
● Младен Босић Нагасаки.
Иза њега је мало остало у Есдеесу. Из чега се може регрутовати Лидер. И креативни тим који ће формулисати Политички Програм, Националну Стратегију Есдееса и стварати Организацију.

Ну.
Све је законита посљедица.
Радован Караџић није знао да буде Лидер и није знао да уопште постоји Политичка Странка. Након слома Есдеесове гарнитуре чупавијех прса са којих висе чварци и чесна бијелог лука, наишла је манипулативна, ситношићарџијска гарнитура.
Тако је Чавић Српску Демократску Странку принио Сребреници а Босић је принио Бакир Сарај Чадору. И Америчкој Амбасади.
Сад је питање опстанка.
Јер се Есдеес спустио на дно које је сувише ниско и сувуше мекано да би се могло одскочити.
А посла још има. За било какву озбиљну реорганизаију, платформизацију и технологизацију, потребно је уклонити Обрена и Мићу, нпр.
Најизгледнија им је постлагумџијска никшићијанска фаза.

Одакле вам је Лидер, ђе буде, ђе живи. Јој, чекај да се сјетим, заборавио сам