недеља, 24. мај 2015.

БАЛКАНСКО
СТОЉЕЋЕ

Свијет је значајно најебао у Америчком Стољећу. А ми ћемо, сва је прилика, најебати у овом, Балканском Стољећу.
Могао бих да глумим Хантингтона. Да разрађујем главну црту раздјелницу између два хришћанства и ислама, да обнављам Јалташко Пола Пола над бившом СФРЈ, да разрађујем сукоб мисионарског католицизма и џихадског ислама, баш на овим просторима, али ми све то не треба да бих знао да нас чека Велико Историјско Сраније.
То се може закључити само по једној чињеници.
Пред велика, тешка, ломна и трагична времена, квалитет Политичких Вођа пада стрмоглавом.
Ну.
Поред хантигтоновских општих удружених злочиначких узрока Стољећа Балканске Несреће, ту су и сасвим практични разлози који су, у ставри, мјешавина традиционалних и нових.
Ради се о узроцима много практичније природе од оних о којима говори Хантингтон.
Ради се о новом распореду свјетских економских плоча, о избацивању категорије Расједи, што је Хантигтовштина, а увођењу у игру категорије Насједи, која чиста Збигњевштина.
Америка*, САД, почеле су прије једног стољећа разрађивати терорију и праксу Насједа. Заузимања. Запосиједања. За то су јој послужила и два свјетска рата.
Развојем свијета, којег Америка није успјела покорити или уништити, а свијет у очима Америке је свјет, данашње, Либије, Сирије, Египта, Ирака, Бомбардоване Србије, Распад, СССР, СФРЈ и слично, на сцену су ступили нови дивови.
У којима је Русија Мала Маца а ЕУ, у економском смислу, д.о.о. БРИКС, Сам Бразил, Кина, Индија, Кинеска развојна банка, Развојна банка Брикса...
Сви ти Дивови Моћи, користиће тактику Насиједања а не Расиједања**, не ратовања у грубом америчком смислу.
Прије свега због тога што је ратовање скупо. Али, једнако и због тога што се ради о Нацијама, Културама и Земљама које су битно цивилизованије, људскије и културно утемељеније, од скоројевићске бескрупулозне морбидне Америке.
Какве везе, сада, има Балкан.
Наполеон и Хитлер стизали су на Балкан као на окрајак. Прије тога Старом Риму је био много важнији јер је био на путу ка Истоку.
А аутохтони Балкански Интересанти су били Турци и Руси. Они су то и данас. Из разних разлга и уз разне занимљиве чињенице за које овдје нема простора.
Условно речено, Балкан је данас сјеверно оријентисана Вертикала Пиреј – Будапест.
Оно што ту вертикалу чини опаснијом него у временима кад су њоме ходили, или настојали, Руси са Сјевера или Турци са Истока, јесте чињеница да су сада, у 21. Вијеку, за исту геополитичку и геостратешку, а, у ствари, за економску и моћничку, Вертикалу, заинтерсовани и Америка и Кина. Из истих, превасходно економских разлога.
Кини треба као једна од врата уласка на европску платформу тржишта а Америци, поред тржишног, потребна је и као полигонска и базна пунктерија владавања Европом и овладавања околином Русије.
Знајући како ће се ствари одвијати, да ће Кина учинити свијет својим, што може да онемогући само тотални нуклеарни рат, Америци остаје да против Кине, као и, успутно, против Русије, примјењује своју Афричку Тактику, коју је усавршила баш против тамошњих Кинеских Интереса, Тактику Перманентних Ратова.
То неће толико коштати Кину и Русију, колико ће коштати нас.
Дакле. На балканској Сјеверној Вертикали сада су четири играча, умјесто некадашња два.
Судбину НДД Сфера на тој Вертикали, и око ње, не може заштитити ни један од тих Великих Играча. Могу само овдашње НацијеДржавеДруштва. И то одговорним Вођством и интересном Коегзистенцијом.
Ни једно ни друго, до сада, а нарочито послије Распада СФРЈ, нису показивали у уочљивијим размјерима.
Како се то може промијенити, не знам.
Али како можемо најебати, у крви, рату и уништењу, то знамо сви.
__________________________________________________________________
*Кад кажем Америка, то се, огољено, односи на Јунајтед Морган & Рокфелер хаус, прекривен Националним Интересом и збигњевисаном спољнополитичком територијалистичко финансијерском доктрином.

**Ријечи Расиједање и Насиједање, говорне су и нису граматички исправне али њихова унутрашња ритмика, са И, дочарава процесе боље него исправне верзије.