четвртак, 24. април 2014.

2841.
ТИКА ТАКА
НИЈЕ ТАКТИКА
ВЕЋ ЈЕ
ФИЛОЗОФИЈА

Синоћ је Бајерн покушао да имитира Барселону и игра њену игру против Реала. Главни циљ Гвардиоле био је да на тај начин деконцентрише Реалове Звијезде, да их нервира и да их понижава. Јер, није једноставно бити плаћен сто милиона и пред сто хиљада гледалаца, телевизијски не боле и не чују се, трчкарати тамовамо док противник везе бескрајне пасове.
Та Барсина Тика Така, дабоме, није смишљена због тога. Сам назив, који је дао једна стари, покојни, шпански новинар не одговара суштини те игре. Синтагма Тика Така дјелује потцјењивачки, поједностављено и провизорно.
Суштина Барсине пас-игре и обимног посједа лопте у неколико је најважнијих сегмената.
·         Избјегавање дуела. Сваки дуел је потенцијални тренутак за повреду. Али, дуели односе и драгоцјену снагу, успоравају  игру и носе ризик пола-пола. Никад нико није сигуран да ће, када са лоптом уђе у дуел и изаћи с њом у посједу.
·         Стварање маневарског, празног простора у игри
·         Повећање могућности избора играчима у заузимању позиција за задњи или два задња потеза
·         Развијње комбинаторике и индивидуалних особина против које нема тактике и одбране
·         Убрзање завршног дијела игре за погодак.
Сви играчи великих клубова посједују такву технику пријема и предаје лопте да лако могу да играју Барсину Тика Таку.
То је Бајерн синоћ показао.
Али немају сви клубови уграђену филозофију и комбинаторику која се развија од пионирских и раних омладинских дана. Немају сви Чавија, Инијесту, Месија.
Може се, код неког другог, вјештачки имплементирана, Тика Така играти седам часова али ефекта неће бити.
Реал је очекивао такву игру Бајерна и пустио им је лопту. Играо је на контре. Мало је недостајало да Бајерн добије трицу.
У Минхену, Реал ће имати Бејла и потпуно здравог Роналда и искористиће Бајерново морање да побиједи. Тек тада ће Реалова брзина и контранапади доћи до изражаја.
Гвардиола није упао у канал као Мојес у Јунајтеду али неке задње утакмице показују да је веома опасно мијењати филозофију игре. Бајерн је ове године прошао кроз првенство захваљујући питбуловском фудбалском њемачком карактеру и слабостима осталих, Борусије прије свих. Да је конкуренција била врелија, питање је како би се барселонизовање Бајерна одразило на резултате.
Разумијевање тима, екипе, клуба и игре, нарочито насљеђа и филозофије игре, способност је коју сваки врхунски тренер мора да има. Без тога велики је ризик ангажовати било кога.

Осим Муриња који је апсолутни крволок фудбалске игре и који ће за резултат уништити не само игру него појести и трибине, ако треба.