субота, 5. јануар 2013.

1907.
NACIONALNI PARK
ZA OPOZICIJU
 

Trebalo bi opoziciju u Republici Srpskoj smjestiti u Nacionalni Park. Ne zbog vrijednosti i dragocjenosti. Nego zbog čoporativnosti. Što je rijetka osobina oganizovanih ljudskih kolektiviteta a i političke artikulacije. Nacionalni Park je najbolji za zaštitu rijetkih živućih vrsta.
Problem je što Nacionalni Park Kozara i Nacionalni Park Sutjeska nisu primjereni. Na tim područjima su, barem nekada, ljudi nekoliko vrijednosti stavili visoko iznad svog života.
Možda bi u obzir došlo Hutovo Blato. Ali to je u drugoj državi. I to je samo Park Prirode.
Ovi se ponašaju potpuno neprirodno. I sve vrijednosti su stavili daleko ispod svoje guzice.
Opozicija se sastoji od nekoliko izvantjelesno  formiranih stranaka i jedne tuzemne, Esdeesa, te od nekoliko sitnih bolesnika, plaćenika, strnovinara, portaldžija i polanala, koje veže samo eksterni vab i evidentno odsustvo bilo kakve mogućnosti i sposobnosti da se nešto stvori ili smisli.
Te izvantjelesno formirane stranke su Pedepe, Čedepe, Enespekrs. O ovim narednim, u nizu, besmisleno je.
Besmisleno je i o Esdeesu koji je takođe postao neidentifikovani konglomeratorijum, nešto kao Kukanovićevi glasači, u kojem se nalaze pridružene feudalne zvijezde Mićo i Obro, Esdepeovac Batalj, Bubalj, kako li, Stari Kadar Šare, fra Bosić i jedan Ženski Četnik. Malo im guzica za mnogo željnih stolica. Gadljivo im sa Esenesdeom, još gadljivije sa opozicijom u Srpskoj. Za Esdees bi najbolje bilo formirati Distrikt. Dobrinja. Svejedno su je oteli od Srpske.
E, takva Čoporzicija, kao podivljali psi i pripitomljeni vukovi na golomrazici, odmah s početka godine, pošto su se otrijeznili od lokalnih izbora, vidjevši da im to neće donijeti nikakvu Čizmu Glasova Svetog Nikole, počela je kakofoniju prežvakanih i olinjalih medijskih udara, o tome kako je Republika Srpska u Recesiji, Gdje su milijarde, Zašto Vrbas teče nizbrdo, Zašto nas Predsjednik ne ujedinjuje...
E. To je zanimljivo pitanje. Ko će vas ujediniti kad ste od zla oca i od gore matere. Predsjednik ujedinjuje Republiku Srpsku a ne neartikulisane i dezorijentisane parapolitičke grupe.
Nedostatak bilo kakvog ekonomskog i političkog programa ostaviće Opoziciju u sadašnjem statusu. Čak i ako ikad pobijedi. Čoporativno. Jer, pojedinačno ne mogu ni u Foči. Ekonomski program nemoguće je imati u današnje doba ekonomskih preslagivanja velikih ploča zemljine kore. A pričati o tome da pada Bidipi u četvrtom kvartalu, nije ekonomski program. Da li ste čitali da je Amerika zaposlila svo čudo u prošloj godini ali stopa nezaposlenosti nije pala. Politički program takođe nije moguće imati. Samostalnost Republike Srpske je već zauzet politički program. Svi drugi ne mogu da idu ispod te ljestvice.
Najveći ekonomist Opozicije je Aleksa Milojević. A najveća politička zvijezda je Podstanar na blogu Onostranog Vaskovića, Dragan Čavić.
Besplatan savjet. Samo ovaj put. Morate se razdvojiti, odijeliti. I pokušati da budete političke stranke u pluralnom stranačkom sistemu. Što znači da prestanete da glumite Žrtve Režima. I da  prestanete da priželjkujete da budete Otporzicija. Da Otpor za vas obavi posao. To zahtijeva ideje i programe. Organizaciju. I Krv I Znoj. A ne Ladovinu u Podmuđu Ambasada, Rafija, Dolarčića i nastranih portala.