четвртак, 3. јануар 2013.

1905.
ZA KOGA
TRAŽE SLOBODU


Opšti su zahtjevi za Slobodom Medija. Umjesto jedne table Dobrodošli u Republiku Srpsku moraću da postavim Kip Slobode Medija.
Slobodu Medija traže i takvi dželati kao što su Bosić, Čavić i Ivanić. Pardon, zajebao sam redoslijed. Čavić, Ivanić, Bosić. Pored njih, određene zdrugove novinara naprosto je sramota da se oglase. Pa iz tamnog prikrajka, kad je galama najveća, i oni zucnu. Slobodica Medija.
U tom cijelom procesorijumu novinari su uhvaćeni u izvantjelesnoj oplodnji.
Oni još uvijek žive u socrealističkim kategorijama. U samoupravnom socijalizmu. Kada su Drugovi proklamovali da je Novinarstvo slobodno, nezavisno, pravovremeno, istinito. I šta, ono, još. Neuvredljivo za druge narode. Mislim na Bratstvo Novi Travnik.
Oni, novinari, traže Slobodu Medija a ne traže Slobodu Novinarstva. Novinarstvo, kako je poznato, ne postoji. Tražeći Slobodu Medija, oni traže Slobodu Gazdama. Jer Gazda je Medij. Gazda je Informacija. Gazda je istinit, pravovremen i nedodirljiv.
Da li i jedan novinar danas smije da prdne. Dok se gazda ne napne. Sloboda za koju je Alija žrtovao mir a Veliki krojači izmakazili Jugoslaviju, sveopšta je pojava i ima karakteristiku da se lijepi za one koji je prvi prigrabe. Za Slobodine Profitere. Sloboda Medija ne znači i slobodu svakog pojedinačnog novinara. Čak ni samo jednog.
Novinari su danas Crni Berači Bijelog Pamuka u nekadašnjoj Americi. Tekstilni radnici iz doba Industrijske revolucije u Engleskoj. Probušeni dolar iz doba Prvobitne akumulacije kapitala.
Sloboda Novinara je kad nešto smiješ da napišeš. A ne kad tražiš. Niti kad dobiješ. Nadam se da ću jednom sjesti i napisati knjigu koju nosim u glavi a koja će se zvati Deset komentara koji su potresli  SR BiH. I u kojoj će biti deset priča za svaki od tih tekstuljaka. A svih deset su objavljeni na Totalitarnoj Komunističkoj Neslobodnoj Mračnoj Centralnokomitetskoj Televiziji Sarajevo.
Ko smije na NATV, Natašinoj TV, da pomisli ono što ne misli Nataša. Makar kad ona spava.
A o Slobodi Medija koju traže ČMB, ambasadlije, ccipicpoveci i približno, ne vrijedi govoriti. Kao kad bi makroi svaku veče od svojih kurvi zhtijevali nevinost.
Apsurd Slobode Medija i Novinarstva u tome je što će Sloboda koja se dodijeli njihovim gazdama, za njih značiti Tamnicu. Što veća Sloboda Medija to dublja Kula Sužanja.
A o pratećim apsurdima. Tek da ih nabrojim. Čuvajte se onih koji traže vašu slobodu a vašim gazdama daju pare. Kad se sažalite na sebe, vrijeme je da promijenite profesiju. Nekad je bilo podvig dočekati trideset godina u Novinarstvu. Ja ga jebem ko danas dočeka trideset u Slobodi. Kad osjetite da ste napisali slobodan tekst a očekujete da još samo gazda to kaže, čestitamo, postali ste psihijatrijski slučaj.
I nešto posve lično i nepristojno. NKN Slobodu kod NVK. A i šire.