субота, 27. октобар 2012.


1818.
BOŠNJAČKA
POLITIKA
-          POLITIKA
SILE VEĆINE

Bošnjačake političke stranke nisu zainteresovane ni za kakav napredak BiH kao jedinstvene države, jednog glasa i moderne članice EU.
Zainteresovane su isključivo za Primjenu Sile Većine u BiH. Njihovi programi, manje ili više umotani i upakovani, stoposto eksplicitni ili predstavljeni kao Svakodnevno Ukidanje Republike Srpske, okrenuti su tom cilju jer im on omogućava Teror Većine nad Srbima.
Ne kaže Bakir Izetbegović slučajno Tomi Nikoliću, Moja Zemlja. On govori ono što bošnjačke političke stranke rade ili pokušavaju da rade. Prisvaja cijelu BiH. On time krši Ustav. Jer njega nije birala Njegova Zemlja nego njegovi birači. On može eventualno da kaže Vi, Nikoliću, vrijeđate Moju Trećinu.
Tu generalnu liniju bošnjačke političke artikulacije otkriva primjer Mostara. Bošanjačke i probosanske stranke, zajedno sa muftijom, predlažu i zahtijevaju podjelu na šest opština jer ne mogu biti većina u Mostaru.
Politička slika je kao i na nivou BiH. Stranke i Reis. Samo je nivo niži. I samo je pravac akcije obrnut. Na nivou BiH se traži moja Zemlja a u Mostaru se traži Moja Opština.
Nije to nikakva podjela Mostara niti stvaranje uslova za Treći entitet kako se može čuti iz nekih stavova. To je najobičnije ograđivanje svojih teritorija i čekanje boljeg trenutka.
Kao što je i nespremnost da se bude sa drugima ako istovremeno nisi i nad drugima.
Ono što se nudi Srbima i Hrvatima na niovu BiH, unutar BiH, ne prihvata se u Mostaru i na nivou Mostara.