среда, 24. октобар 2012.


1814.
BLAGORODAN
OSTANAK
LAGUMDŽIJE

Pošto je Kadar Kompanjije ostao u Sedlu Mipa, može se reći da je to mali korak za sarajevsku vanjsku politiku a veliki korak ka novom haosu u Sarajevskom Političkom Krugu.
Prazni analitičari izmišljaju dvadeset jedno obećanje koje je Lagumdžija potpisao u Kalderi. Govore o jačanju Republike Srpske. Vračaju kako će u četvrtak osvanuti Treći Entitet a u petak će Republika Srpska biti primljena u ujedinjene nacije.
Republika Srpska je i tako samostalna i nezavisna. Zašto bi brzala za taj petak.
I zašto bi političku situaciju u BiH činila glatkom kad svaka stabilizacija znači humus za unitarizaciju. Svi su stranci već izašli sa svojim stavovima o tome kako poslije izbora političari trebaju da sjednu i da se kompromituju. Da nađu kompromis. A kad mi neko pomene Kompromis, dođe mi da se objesim. Dosad su svi kompromisi bili na štetu Republike Srpske a na korist Sarajeva i Unitarije.
Ima važnijih posljedica ostanka Čovjeka Sa Crteža.
Esdea je na lokalnim izborima osvojila i džamiju i avliju. Esdepe je grohnuo. Kao i Esbebe što nije dobio očekivano i nerealno. Zašto bi sirotinja iz provincije glasala za bogataša iz Saraja.
Sada je ta Esdea otišla niz državni sokak. Kao pobjednik lokalnih izbora eliminisana je iz Državne Vlasti. Našla se u poziciji Hrvata 2010. Tek toliko da vide kako je.
Esdepe je platio cijenu dvogodišnjeg divljanja po Federaciji ali i po Bosni i Hercegovini. Izgubio je na lokalnom mozaiku. Ali će Lagumdžija i dalje imati priliku da se šepuri kao glavni u BiH. I po Svijetu.
To će otvoriti novu klaonicu u Sarajevskom Političkom Krugu. Bez hasap sertifikata.
I to je dobiti za viziju Toma Nika. Polako Nestaje Pred Našim Očima. PNPNO.
I za moju.
Oda radosti.