недеља, 16. септембар 2012.


1778.
SRBI U VOZUĆOJ
PREŽIVJELI
AGRESIJU

Ljiljana Stojić i Ozren Spasojević vjenčali su se u manastiru Sveta Trojica – Vozućica, u Vozućoj, opština Zavidovići, zadnja pošta Vaša Država.
To, dabome, nije neka vijest. Vjenčanje je dio mozaika. Kao i smrt.
Da. Ali Dnevni Avaz je to trijumfalno naslovio. Prvo vjenčanje u Vozućoj nakon agresije. Nakon Srpske Agresije na BiH. I nakon srpske agresije na Vozuću. U kojoj je Manastir Vozućica.
Manastir je nešto što je staro. Nije obična, novija, crkva. U tome je Srpska Agresija uspješnija jer je izvršena na Staro Srpsko Mjesto a ne na neko novodoseljeničko.
Vidim, poziv Erdogana ima odjeka. Budite mi čvrsti i držite se zajedno.
Jedino tako agresija ima smisla.
A onaj ko vrši Agresiju, vrši i Genocid. A ko vrši Genocid nema pravo na Državu. Šta na Državu, nema pravo da bude tu. Šta tu, nema pravo uopšte da bude.
Stoga ne razumijem Avaz. Trebalo je prećutati tu činjenicu. To nije radosna vijest. To je tužna vijest po Agresiju. Dvadeset godina od rata, oni opet nikli. Srbi Samoniklice.
I vjenačavaju se.
U mjestu Svete Agresije.
Vozuća je, inače, stara otomanaska riječ. Kao i Zavidovići.
A vidim, i kamen od koga je sazidan manastir, čisti je anadolski. Nema govora da je nakupljen po vododerinama tog Ozrena. Ozren je isto otomanska riječ.
Tako je i u Krajini, oko Dubice i drugih mjesta koja gravitiraju Jasenovcu, mjestu takođe velike Srpske Agresije, nakon onog velikog rata, dvadeset godina trebalo da prvi mladić od u vojsku.
Agresivan taj Srpski Narod, štobitmore. U svakom ratu je toliko agresivan da jedva preživi po koja klica.
A on meni da se budemo čvrsti i držimo se zajedno.
Da li za ruke ili za sablje.