субота, 15. септембар 2012.

1777.
I OPŠTINA TURSKA
U LOKALNIM IZBORIMA

Premijer Turske, Erdogan, došao je u Amanet da izjavi ljubav svim narodima BiH. Neke narode nije ni pozadina zasvrbjela povodom toga.
Mada svi znaju da je došao da utiče na lokalne izbore.
Cijela farsa upotpunjena je izvjesnom Begovom nagradom, koja je dodijeljena i Sahranjivaču & Svadbeniku Bregoviću, kao i nevjerovatnom Odom Radosti Sarajevskom Univerzitetu, koji je nastao prije Otomanske Okupacije Ahdnamije i cijelog Balkana. Posebna epizoda je bila posjeta grobu Vlasnika Amaneta, Alije Iztebegovića.
Uzvaničenje je priredio susret sa Bevandom koji se za ovu priliku dodatno razblažio pa rekao kako bi bilo dobro dobru bilateralu pretvoriti u kvadriteralu u kojoj bi osim Turske i Amaneta bile i Srbija i Hrvatska. Ejebiga, zaboravi Kosovo.
Jasno je da Erdogan nije došao zbog Begove Nagrade ni zbog Bevande. Došao je da utiče na lokalne izbore. Jer, priča o IsaBeguIshakoviću, Aliji, Amanetu i slično nije priča Jedinog i Posebnog vlasnika socijaldemokratije u BiH, Zlatka Lagumdžije, kolikogod se on deklarativno sastao sa kolegom.
Kada se sve razabere, Erdogan je došao da spasava Esdea, odnosno da ojača Bosansku Mirisnu Notu sarajevske politike. Zastrašujuće djeluje njegova poruka Predsjedništvu BiH. Držite se zajedno i budite čvrsti. A jedan od njih se nije mogao držati ni svoje Partije. Drugi, pak, jedva se drži svoje Stranke.
Sve ovo je moguće zato što je EU digla ruke od integracije ostataka i otpadaka Jugoslavije.
Fransoa Olan, francuski predsjednik, izjavio je, na nekom ekološkom partiju, da je sa proširenjem EU završeno.
Olan je neiskusan u Briselovanju, posebnoj vrsti diplomatsko-integracijskog podjebljivanja, pa je otvoreno rekao ono što ni Glupi Sadnakacin ne bi nikada odapeo.
Ali pametnome nije ni trebao da kaže. Da EU misli ozbiljno i brzo da integriše Balkanske Vukojebine, uključujući i Makedoniju, Keljemendoniju i Crnogoriju, ne bi opština Turska učestvovala u lokalnim izborima u BiH. Odnosno, ne bi vršljala po Balkanu, kao nekad na konjima.
Jasno je da u takvoj situaciji, dugoročno, najveće probleme od angažmana Turske može da ima BiH i Srbija. Odnosno, Srpski Narod. Držite se čvrsto i  budite mi zajedno može da znači samo unitarizaciju BiH. A angažman u Srbiji može da znači samo da Mi nikada, ali nikada, nećemo priznati Kosovo i Sandžak.
Naivci koji misle da je važna Mapa Puta, rješenje rebusa SF, pristupni datum i slično, već su ispali iz voza. Pomoću bleferaja o integraciji u EU, Brisel i njegovi prekookenski mentori, žele postići još koju neiznuđenu grešku. Malo unitarizacije BiH, malo dezitegracije Srbije. Po mogućnosti, stanje nenadgledanog priznanja Kosova.
Jedan Olan sto Kacina.