среда, 20. јун 2012.


ZNA LI
OBAMA
S PARAMA

Odnosno, može li Američka Ekonomija stabilizovati svijet.
Jasno je da ne može. I da Amerika ne zna s parama. Osim da ih otima od svijeta produkovanjem paradolarske zlatne važnosti svoje valute koja nema nikakvu kontrolu ni u štampi ni u potrošnji. I nebeskih demokratija znog uništavanja nepostojećeg oružja za masovno uništenje.
Obama, i Amerika uopšte, pokušava dilemu održati živom. Barem u dijelu o stabilizaciji. Stoga je Obama i znao u nekoj američkoj zabiti izjaviti kako je kriza u Evropi opasnost po svjetsku ekonomiju.
Međutim, temeljna činjenica ostaje neoboriva. 15 godina, kako kaže Jozef Štiglic, standard američkog čovjeka pada. A 15 godina standard evropskog čovjeka se, barem, drži na istoj stepenici. Nije to samo zbog različitog rasporeda socijalnih distributiva niti zbog činjenice da Jedan Posto u SAD drži 99 posto dobiti, koristi i napretka. To je i zbog orijentacije ekonomije ka produkciji. U Evropi. U odnosu na orijentaciju ekonomije ka finansijskoj manipulaciji. U Americi.
Mjesecima Evropa šuti i trpi finansijsku krizu koja nije generisana ovdje nego u Americi. Tek sada je Baroso rekao da je kriza došla iz Sjeverne Amerike.
U međuvremenu su SAD učinile sve da stvore pomutnju, ne samo finansijsku nego i političku. Na evropskom tlu. Englezi, kao vjerni pratioci tragača za oružjem masovnog uništenja, nisu podržali početne evropske korake ka rješenju krize i ostali su izvan. SAD i dalje rade tako da su im nato-integracije jedina briga u Evropi. Samo naivan bi mogao pomisliti da je to zbog Ruske Opasnosti. To je zato što je NATO jedan od najboljih instrumenata širenja amerikanizovanih finansijskih tokova i okova. NATO je najbolja američka banka.
Prije samita G-20 u Meksiku, njemački Špigl je objavio veliki tekst o Evropi Budućnosti i Sjedinjenim Evropskim Državama.
Citirana je i Angela Merkel koja je govorila o finansijskoj disciplini i kontroli ali je govorila i o političkoj uniji. Špigl špekuliše da je to pažljivo odmjereno javno doziranje promjena koje su već dogovorene a koje bi mogle donijeti i Predsjednika Evrope i preseljenje velikog dijela pojedinačnih suvereniteta u Brisel.
Bez obzira da li njemački mediji bacaju dimne bombe ili su neki koraci već učinjeni, jasno je da će EU morati da uvede jedinstvenu disciplinu za sve svoje članice. Jer, ako SAD mogu da finansijski sruše cijeli svijet, može to i jedna članica EU u odnosu na cijelu zajednicu.
Da li će se to zvati prenos suvereniteta ili politička integracija, to je manje važno.
Neospoprna je činjenica da se Evropa formuliše kao jedna Ekonomska Ploča na zemljinoj kori. Zbog toga je Amerika tako nervozna. Previše je takvih kora već oformljeno ili se priprema njihova konfiguracija. Zato se Amerika i njihovi ekonomisti toliko bave Kinom. NPR. I ljudskim pravima. Zato nastoje da otvore Sjevernu Koreju za informacije iz svijeta jer procjenjuju da bi to mogao biti prozor i za Kinu. A Ljudska Prava i Slobodne Informacije Zapada najbolja su tortura i okupacija.
Sloboda Informacije, kako je shvata SAD, i Obama, jeste da se Evropa okrivljuje kako sporo rješava svoju krizu i kako je to opasnost za svijet dok se kriza i dalje produkuje tamo gdje i nastala. U SAD.
Obama jednostavno kupuje vrijeme za svoje Generatore Krize.
Zbog toga je Baroso izgubio živce i strelicu krivice adresirao tamo gdje treba.
Bio Špigl u pravu ili ne, Evropa će ići ka integraciji, prije ekonomskoj nego političkoj. Amerika će ostati sama. Nove Ekonomske Ploče će joj ostati nedostupne. Osim oglabina. Tipa Kosovo. I osim ako ne shvati da će morati da se ponaša Kao Jedna Od. A ne kao Bacač Nebeske Demokratije.