понедељак, 23. април 2012.


REPUBLIKA SRPSKA
I JEST DRŽAVA

Ministar turizma Izraela, rekao je u Banjaluci, došavši u zvaničnu i prijateljsku posjetu, povodom obilježavanja dana proboja logoraša iz Jasenovca, u Republiku Srpsku, da je zadovoljan saradnjom dviju država.
Mislio je na Izrael i na Republiku Srpsku.
Sarajevski mediji se pitaju zašto ne reaguje ministar inostranih poslova.
Čiji ministar. Čega ministar.
Stvar se može obrnuti. Ministar jedne tako važne zemlje kao što je Izrael ne dolazi u zvaničnu i prijateljsku posjetu mjesnim zajednicama. Nego državama.
Republika Srpska je Država samim međunarodnim imenom. U Dejtonskom sporazumu su velike sile propisale da se srpska kuća u BiH zove Republika Srpska. Nisu rekle Udruženje Građana, nisu rekle Ljubitelji Bosne. Nisu rekle Zajednica Bosanskih Srba. Potpisali su i da je Federacija Država. Samo što je nekim tamošnjim ukućanima to malo. Pa hoće Državu Za Čovjeka.
Tri stvari pokazuju i određuju Republiku Srpsku Državom.
Prvo.
U Dejtonski proces, i u sve prethodne mirovne, koje muslimansko rukovodstvo nije prihvatilo ili je okačilo mačku za rep ili nabilo na Onu Stvar, Republika Srpska je ušla kao Država. Imala je svoju kontrolisanu teritoriju, svoje podanike, svoju valutu, svoju vojsku, svoju policiju, svoj zakonodavni, sudski i izvršni sistem.
Drugo.
Nakon potpisivanja Dejtona, Republika Srpska je nastavila da postoji kao Država. Opet je imala sve svoje što joj pripada kao državi. To što je BiH dobila u Dejtonu kao Država Država, to je neophodni minimum da bi Međunarodno Priznati Prostor između Srbije i Hrvatske nekako mogao da se zavede u međunarodne tabele.
Treće.
BiH je samo u trenutku potpisivanja sporazuma u Dejtonu bila Država. I nikad više. Čim je potpisan Dejton u kome piše Federacija i Republika Srpska, BiH je nestala. Prestala. Kao što nije bila ni prije ni poslije. U Dejton su stigle dvije države. Iz Dejtona su izašle dvije države i jedna Naseobina. Labava Unija. Labava Konfuzija.
U međudobu su sarajevski Čadoraši, Čador Političari, hajte, ba u Čador Butmir, u saradnji sa internacionalnim plaćenicima za unitarizaciju, deratizaciju i deagresorizaciju, prigrabili za Naseobinu mnoge neustavne funkcije. U te spada i Ministasrtvo inostranih poslova.
Dakle. Na šta bi moglo da reaguje neustavno ministarstvo.
Mogu ja da budem i mračni beton. Inače sam bokvica, majčina dušica i opšti melem, poznato je. S kim su Jevreji ubijani u Jasenovcu. Ta prirodna veza Srba i Jevreja, kratkotrajno pomućena Titinim drkanjima sa Jaserima Arapima, dovela je do niza veza Izraela i Srpske.

Bilo bi neučtivo i nediplomatski iznijasirano ako bih rekao da je Izrael prva Država koja je priznala Državu Srpsku. Ali sve ove relacije koje se pažljivo grade, jednog dana će, kada dođe vrijeme, biti ugrađene i u taj čin.

Dakle. Država je. Dabome.