субота, 17. март 2012.

SVI ČETNICI
U JEDNOJ DRŽAVI

Karavansaraj svaku priliku koristi za fašizaciju Srba. Najnovija je nekakva rehabilitacija Draže Mihajlovića koju je pokrenuo nadležni sud u Beogradu.
Vapaj kojeg odašilje Saraj ide za tim da digne novu antisrpsku uzbunu. Oni u Bgd rehabilituju fašistu i kolaboracionistu a BiH i Hrvatska šute. Samo što ne kažu da su Oni svi fašisti. Ne samo Slobo i Radovan.
Ako ostavim po strani to da uzbunu diže Karavansaraj, danas postkomunistički zelen a inače nikad uvjerljivo komunistički, neka mala mjesta su imala više narodnih heroja nego Sarajevo komunista, Šekovići, naprimjer, a o Krajini da ne govorim, Krajina je sve od sebe dala, pet brigada, tri momaka, dvije djevojaka, a Valter Perić ne može da sve to sam nosi na svojim plećima, taman da je bio Džemaludin Perić, jer želi, Karavansaraj, da sitno ušićari blateći Srbe, cijela panika potpuno je bespredmetna.
Dražu je pojela istorija, Ozna i zemljica čjornaja, negdje oko Beograda. To što ga Srbija rehabilituje ne govori ništa o bosni, Saraju, četništvu, kolaboracionizmu, omiljenoj sarajskoj srpskoj agresiji i navodno pomahnitalom fašizmu u Srbiji.
Srbija prekopava kosti Čiča Draže jer ne zna šta će sa sobom, kud će sa sobom i koga će sa sobom. Jer raznobojni Dinkići, Jovanovići, Krkomrkići, pa i Nic i Mac, nemaju neki putokaz koji može izdržati povetarac a kamoli Košavu Na Dunavu.
Ali. Jedna mnogo važnija stvar je. Raspadom moje zemlje SFRJ na, između ostalih, Vašu Državu, nije se raspala i zajednička istorija i pedljarnik vrijednosti. Nestala je. I ta istorija i njena ratna i poratna mjerila. Čiča Draža nije više Naš. Sad je samo Njihov. Kao što je i Alija samo Vaš. Nekad je bio i Dobričin. Kao što je Handžar Divizija sada samo Vaša. Nekad je bila minorna podrepfašistička satnija. Gore bjelogardejci, malo dolje domobrani, tu, kod Vas Handžarlije, na Kosovu neki Bali, ne sjećam se više, sve skupa šaka govana. Ali sada više nije tako. Sad je Alija ideolog Islamske Republike. Prije je bio samo komunistički progonjenik.
Mijenjaju se stvari. Nema više Olimpijskog Grada. Sada je to Mala Anadolija. Pustite Čiča Dražu. Vaša Država je nezavisna, otela se agresiji, opatriotisala se. I kao takva, nema više reference da nekog naziva Četnikom i Fašistom. Da bi se nekog tako imentovalo, moraš biti Partizan, u najmanju ruku. Ne mislim na Partizan crno-bele boje.
Zato šuti Hrvatska. Jer joj je u krilu ostao Stepinac, Pavelić, Broz, Bakarić, Gotovina... ima toga dozlaboga. Koga zanima Tuđi Draža. A BiH šuti zato što ne postoji. Imati Predsjedništvo i Konsultantski Ministarski Kružok, ne znači imati i Državu.
Imate i ovdje dovoljno Četnika, pošto ste Srbe proglasili tom vrstom, ostavite Čiča Dražu Čedi Jovanoviću i drugima. Možda ga lično zarobi i odvede u Hag.
Inače, taj Draža, kojeg je izdao Kalabić, onaj s bradom i bez naočara, meni lično ne znači ništa iako mi je jedan djed Nosilac Partizanske Spomenice a drugi Borac Jugoslovenske Vojske sa ogromnom ljubavi prema Kralju. Nas dvojica nemamo ništa zajedničko. On škiknuo u komunizmu, ja se u komunizmu rodio. Meni komunizam sve dao, njemu sve uzeo. Mada nije tako, sve sam uradio sam, kao što je i on sam sebi uradio streljanje.
Ali ostaje činjenica da je Komunizam stvorio sve a da je protiv sebe imao i tog Dražu. Sve, pa i Bosnu i Hercegovinu. Ali pošto komunizma više nema, zabole me Kvrgan Ban za Dražu. Skoro kao i za Saraj.
Umalo da zaboravim. Karavansaraj bi morao mnogo više da ukiva u zvijezde komunizam nego što mrzi Srbe Četnike, uključiv Dražu.