уторак, 13. март 2012.

DVIJE CIVILIZACIJE
U MALOJ BARI

Od sada će epohalne vijesti, Made in Naseobin, odlaziti u svijet i na turskom jeziku. Dobro, kad kažem Svijet, mislim na Tursku. Recimo, stara Četnička Želja, Gori Baščaršija. Ministar se danas naprimao ambasadora. Mislim, Ministar ambasadora i čaršijskih poslova. I svakako, svakako, vijest o novoj društvenoj mreži Apsolutno, apsolutno.
U Sarajevo je stigla Anadolija. Novinska agencija Turske. Palo je i presijecanje vrpce. Neugledah da je zelena. A mislio sam da je vrijeme da se odbace te komunističke simbolijarije pa da se, svako sebi, prihvatimo kockaste vrpce, zelene vrpce, plave vrpce.
Čitav kordon makazičara postrojio se pred tužnom trakom.
Nisam shvatio šta će tu Ef Cer, on ima svoju Minodoliju i nije uobičajeno da prisustvuje rađanju konkurencije.
Nu. Nakon Al Džazire, Davutoglua, Dževrije... stigla je i Anadolija.
Sada bih mogao da primijenim proseruckani pledoaje i da kažem kako to znači novi iskorak u pravovremenom i objektivnom informisanju Vaših Bratskih Naroda i šire javnosti, od Afganistana do Kamengrada. Kao, Bosna izlazi u svijet na novi način, na bosanskom, srpskom, hrvatskom i turskom jeziku. Neki će od te multietničnosti da padnu u trans a neki da dobiju proljev.
Dabome, realni pledoaje mnogo je jednostavniji. Ovdašnji pripadnici Sarajevskog Političkog Kruga biće informisani da Turskoj mnogo znače. Neizmjerno. A javnost u Turskoj biće informisana o Bošnjačkoj Bosni, o Saraj Bosni, o tome kako je ovdje sve Sarajevsko. Osim Fikreta Abdića.
Vizija Malog Ministra Velikih Regiona, ostvaruje se, tako, na najtelepatskiji način. Anadolija je teleportirana u Saraj a Saraj je odlepršao doliju, u Anadoliju.
Ne treba ni da podsjećam Cijenjene Dušmane i Cjenjenije Prijatelje da je ovo mali korak u ostvarenju Davutogluove strategije a veliki korak u realizaciji moje politozofije PSŠSMP. Podijeliti Sve Što se Može Podijeliti.
Političko i vjersko Sarajevo se definitivno okreće od Evrope, ne ostavljajući joj ni leđa ni guzicu. Odlazi. Stvara se ovdje istureno odjeljenje Civilizacije Blistoka. Bliski Odbljesak Otomanske Stabilnosti. Naspram Civilizacije Evrope.
Jer, u Republici Srpskoj, ruska kompanija najavljuje nove investicije u iznosu većem od stopedeset miliona eura.
Ralika je drastična. Braća Rusi kupili krš od rafinerije. Ja je ne bih uzeo ni na kilu. Uložili rubljičke vagonima. I opet će, eto sreće. Pa ipak ja, ni oni, ne mislim da smo Baš Braća. Interes. Teritorijal. Sfera. Uticaj. Poštujemo Velesilu.
Ovi drugi, sa Blistoka i dalje, mnogo bogatiji, toliko bogati da sam u jednom trenutku zanosa mislio da će donijeti deset, dvadeset, svježih naftnih bušotina i pokloniti Braći Kalesije, Zavidovića i Gradačca, donijeli Novinsku Agenciju na babine. Sad se sjetili da zarađuju na vijestima iz Bosne. U Četnike za vrijeme Reforme Borisa Kidriča.
Čudni su putevi bratski, civilizacijski i agencijski.