понедељак, 12. јул 2010.


NUDIGUZI I POTOPNICI
skica za opijelo opoziciji
POSLJEDNJA IGRA ČAVIĆA
Dragan Čavić , Prinicipijelni Čovjek Ispred Vremena, kako se sam titulira, pri čemu ne shvata da te osobine u politice ne pomažu ni političaru, ni stranci, ni ideologiji, ni državi u kojoj su. Shvata da je zbog toga popušio kao predsjednik Esdeesa i Predsjednik Republike Srpske. I popušio uopšte. Ali ne može da poveže te dvije stvari. To što je Čavić lično popušio, to nije tragedija ali jeste neodgovorno prema Esdeesu i Republici Srpskoj. To, ipak, nije njegova lična stvar i on, niti bilo ko drugi, nema pravo u ime drugih da bude ispred vremena jer politika dotiče sudbinu velikog roja pojedinaca i cijeli kolektivitet i s tim se niko ne može igrati. Neka, u svoje ime, skoči sa mosta na Tari, na glavu. To može. Ispred vremena.
Dragan Čavić je u velikom intervjuu za portal Vijesti.ba govorio o sebi i svom bajkosliku o svojoj politici. Tako ni Cigo ne hvali svog konja koliko je on hvalio sebe. Ja sam, kaže puno prije presude u Hagu, 2004. ej, priznao zločin u Srebrenici. On se time hvali. Ali, postoji mali pomak u istini. Nije problem u priznanju zločina. Zločin niko, koliko znam, nije sporio. Problem je što je Čavić potvrdio, ne priznao, lažnu propagandu Sarajeva da je tamo strijeljano 8300 muslimana.
Čavić je tako saučesnik u lešinarenju Srba i Republike Srpske. Razmjere tog lešinarenja, samo u uzorku, vidljive su u istupu Harisa Silajdžića ove, Genocidujuće sezone 2010.
Time je Srbima i Republici Srpskoj, Srbija i Tadić su se sami podmetnuli, natovario na leđa tih nepostojećih 8.300 žrtava u narednih hiljadu godina. To što su pobili u šest i po sekundi one hiljade ljudi u Blizancima Njujorka, to nikom ništa. Ali to što je Čavić potvrdio, to će proširiti po cijelom svijetu.
Međutim, Čavić je marginalac. Njegov domet je posmrtna titula Počasnog građanina Srebrenice.
On u ovoj izbornoj storiji služi kao politički jednokratni ubrus, kao promotor pravog favorita Međunarodne zajednice – Mladena Ivanića.
Stoga su i Vijesti.ba dale poseban antrfile pod nevidljivim nadnaslovom: Oda Ivaniću. Čavić veli da bi mu, Ivaniću mjesto člana Haris-Komšićevog komplota, to bio vrhunac političke karijere, nakon silnog iskustva koje je stekao kao ovo i kao ono. A zna i engleski i njemački.
Moja opaska je, ipak, čista seljačka. Šta će Ivanić više u politici, banke su rasprodane.

Нема коментара: