петак, 5. фебруар 2010.

ŠABLON ŠARABA
Instruktori pozitivne unitarizacije Bosne i Hercegovine doista nemaju mašte. Sve svoje junoše, jurišnike, favorite i epohalne lidere velikih šansi i malih rezultata, kojima je svima odreda potreban politički vep-ukrutitelj, uče istim frazama i sintagmama.
Istovremeno, uz povećanje broja perspektivnih lidera sa neperspektivnom politikom, povećava se i broj političkih analitičara. A politički analitičar, u BiH, jest usrana jedinka bez referenci, s tom razlikom što je obični, pošteni, seronja, usran od tabana prema spremištu a politički analnitičar je usran od glave pa dolje.
Već nekoliko desetina puta analnitičari, favorit-političari i propozicioneri izlaze u javnost sa istim tezama, istim ocjenama pa čak i potpuno identičnim sintagmama.
I vježbaju na istim poligonima: sarajevsko oslobođenje, federalna televizija, ateve, blic, beenteve...
Radi se o velikoj plaćeničkoj vojsci. Plaćeništvo je vidljivo po tome što nepostojeće stranke, stranke bez odbornika i poslanika, dakle, bez zakonitih budžetskih nadoknada, otvaraju prostorije po opštinskim središtima (zakupljeni prostor neko mora da plati), što novinari dobijaju sredstva za dovođenje određenih učesnika u emisije a što se dokumentuje snimkom i njihovim potpisom a da često učesnici i ne znaju da je njihovo gostovanje plaćeno.
Najnoviji ovan-igrač, čija glava služi za razbijanje tvrđave Esenesdea, a pogledajte, biraju samo glavoglave: Ivanić, Čavić, Cenićka, Mihajlica, Babić... jeste Šaraba S., takođe glavotan.
U oslobodilačkom sarajevskom oslobođenju, kome je jedina misija da oslobodi Republiku Srpsku od mrskih srpskih agresora, genocidaša i nastavljača karamiloševićeve politike, Šaraba S. je iznio par genijalnih i originalnih šablonskih teza:
· U Republici Srpskoj vlada medijski mrak jer vladajući vladari drže sve medije: RTRS, Nezavisne, Fokus, Glas Srpske, nabrojao je. Šaraba, dabome, laže – čak i da to Vladari drže, to nije ni četvrtina televizijskog areala i čitalačke publike.
· Ljudi sve više prepoznaju katastrofalnu politiku aktuelne vlade. Pa su joj, u Bileći, dali 900 glasova više nego 2006., kažem ja.
· Entitetsko glasanje se zloupotrebljava i treba ga ograničiti. To znači, dodajem, da treba dopustiti preglasavanje i nadglasavanje Republike Srpske pošto je omjer u PS BiH 2:1. Dakle, samo politički konji, kao što je Šaraba i onaj Harisov Arnaut, mogu da optužuju Republiku Srpsku da stalno koristi entitetsko glasanja a Federacija skoro nikad. Pa, zato je i smišljeno entitesko glasanje jer je Republiku Srpsku moguće uvijek nadglasati a Federaciju samo teoretski.
Koliko se sjećam iz osnovne škole, opozicija bi, za pobjedu barem, morala imati i neki politički program. Dok je u opozciji, ne mora. Instruktori su to zaboravili da im kažu. Ili su Mihajlica i družina bježali sa časa.