четвртак, 4. фебруар 2010.

SUDBINA BiH KAD HRVATSKA UĐE U EU
(pokušaj pojašnjenja za Biće Treći sa Poskoka)
Nekidan sam napisao tekst o politici prema Srbima i Hrvatima u BiH i posljedicama. Na kraju sam napisao i slijedeće rečenice: Ali sarajevsko-internacionalne brigade bi trebale shvatiti da je za opstanak BiH pogubniji Komšićev izbor za člana Predsjedništva nego pet referenduma u Republici Srpskoj. A naročito će biti poguban ulazak Hrvatske u EU.
Nizaštoinikoganejebavajući, u pozitivnom smislu, portal Poskok prenio je taj tekst. Uslijedile su reakcije. Mogu da kažem da se osjećam nelagodno što se ljudi međusobno vrijeđaju i mrze povodom neke moje teme ili što mene vrijeđaju a da se pri tome sakrivaju u anonimnosti skučenog prostora koji se oslikava poetsko-epskim muralima: Oj, pjesniče sa grguravom kosom...
A mogu da kažem i da me ne zanima, kao što me nikad u životu nije zanimalo šta ko govori i misli o meni.
Pao mi je u oči, čini mi se, iskren teskt u kome posjetitelj portala pod znakom Biće Treći kaže da bi volio da pojasnim tu zadnju rečenicu a da se oko Komšića slaže.
Nekoliko puta sam doticao problem odnosa Hrvatske prema BiH i prema Hrvatima u BiH. Ta tema je bila važna i prilikom kampanje za predsjednika Hrvatske. Ovdje ću sistematizovati neke činjenice i stavove.
Hrvatska se odnosila prema Hrvatima u BiH jednako kao i Milošević prema Srbima u Hrvatskoj i Srbima u BiH. Poznata je Miloševićeva rečenica: ko jebe narod (Srbe u BiH), važno je šta će reći istorija. Ja sam, pak više puta govorio: ko jebe Miloševića i istoriju, važni su Srbi i Hrvati u BiH (Bošnjaci su već važni). Dakle, Hrvatska je zloupotrebljavala Hrvate u BiH i za spoljnu i vanjsku publiku. Mesić i SDP su samo najsvjetlije lampice – indikatori. Agramerski Beli Zagreb Grad ponižavajuće tretira Hrvate Hercegovine, koji se još drže konzistentno i koliko-toliko na okupu, smatrajući ih da su svi Matan und jaranen, dakle lopovi, nedostojni Gospodskog Belega Hrvatstva, kao i one koji njih podržavaju ili im se obraćaju, pa makar samo pred izbore i u izborima.
To je sve poznato i piscima i čitaocima Poskoka.
Bitno je slijedeće:
· Hrvati Hercegovine su pokazali da imaju jedinstvenost kada im se da sloboda da se opredjeljuje i kada im se ne poturaju državne poturice i slično. U slučaju glasanja za Bandića to su demonstrirali. Pri tome je važnije jedinstveno opredjeljenje od toga za koga su se opredijelili. Dakle, uniformno kompaktno glasačko tijelo postoji. Potreban je samo lider.
· Hrvatska se, i izborna, i zvanična, i institucionalna i kandidatska, izjasnila za zaštitu Hrvata u BiH, neko otvoreno putem Trećeg, neko putem jednakopravnosti. I od toga neće moći pobjeći ubuduće. To je kao i ljestvica u skoku u vis. Nikada se ne spušta. A mudrost je da je dovoljno dugo držiš na toj visini. Do uslova za sljedeću.
· Hrvatska se bavila putem prema EU i zapostavljala sve ostalo. Pošto je doživjela probleme sa Gotovinom i Slovenijom, mora biti izuzetno oprezna da ne bi pokrenula neko međudržavno pitanje koje će je ponovo zaustaviti. Ako bi zvanična Hrvatska sada rekla da je za Treći, to bi bilo pogubnije nego Mesićevo pokretanje vojske na Srpski Koridor (sreća da je starkelja na odlasku i zalasku, mada treba pogledati briselske analize te izjave od strane Globusove novinarke, npr.) jer se ne bi protumačilo kao čuvanje integriteta BiH nego kao njen raspad.
· Ali, kada Hrvatska, uskoro, bude primljena u EU, i kada bude jasno da nakon toga teško ko može očekivati skori prijem, Urođena Nacionalna Politika Hrvata postaviće pitanje položaja Hrvata u BiH na najočitiji i najotvoreniji način. Zatražiće teritorijalnu-organizacionu, političko-nacionalnu i institucionalnu ravnopravnost.
· To unitarno sarajevsko bošnjaštvo neće dozvoliti i ponoviće se, u nekoj varijaciji, Hrvatska Samouprava. Sarajevsko Unitarno Državno Bošnjaštvo posljednje što ima u ruci je neravnopravnost Hrvata u Federaciji. Ako to izgubi, Republiku Srpsku neće više obuzdati. Ukidanjem Republike Srpske, pak, Hrvati bi istovremeno postali politički mrtvi.
· To zalaganje EUHrvatske za Treći, uslovno i u varijacijama, može izazvati reakciju Sarajeva koja će dovesti do ujedinjenja triju županija, plus Orašje, i do uvođenja neformalne labave konfederacije. A to je korak do raspada.
Zbog toga je ulazak Hrvatske u EU velika opasnost po opstanak BiH. Da sam na mjestu Sarajeva, bio bih veoma dobar sa Hrvatskom i prema Trećem. A i prema Republici Srpskoj.
Ako je bitno održati BiH.
Kakogod, Biće Treći.