среда, 20. мај 2009.

TERITORIJALNA RETORIKA
Dok je Bajden, potpredsjednik Baraku Obami, u Sarajevu, u „historijskoj posjeti“, govorio o tome da se njegova zemlja umorila od nacionalističke retorike u BiH, geografski reis Cerić, boravio je u „giometarskoj posjeti“ Srbiji, u oblasti zvanoj Sandžak, uz pokliče: Nema sile koja može rastaviti Sarajevo od Sandžaka.
Šta je, dakle, problem u BiH?
Ako kažem Srbi, da li je to nacionalistička retorika. Ako kažem Hrvat. Ako kažem Bošnjak. Da li je to nacionalistička retorika. Ako kažem da je politički interes Srba to i to, ne kažem da treba ubiti nekoga ili mu nešto oteti, ili ga depresirati na bilo kojoj osnovi. Pogotovo, ako kažem Republika Srpska. Da li je to nacionalizam­? Da li su sve zemlje koje imaju evropski narodi, nacionalističke? Da li su Finci nacionalisti pošto ih je u njihovoj zemlji apsolutna većina?
U BiH je problem teritorijalizam
U BiH su problem teritorijalne pretenzije.
Pokušaj terorističkog rušenja dva tornja BiH, dva blizanca, dva entiteta, jeste teritorijalna pretenzija, jeste nastojanje da se pokori teritorija Republike Srpske. Prazne su priče da neko sa agresorima, svojim dželatima, zločincima i genocidašima želi da živi u bratskoj jedinstvenoj zemlji. Riječ je o zemljišnom posjedu.
O teritorijalnim pretenzijama, o zemljišnom posjedu, govori i geografski reis. Njegova teza o Sarajevu koje je neodvojivo od Sandžaka, najobičniji je zahtjev za teritorijama ispostavljen Srbiji, Balkanu, Evropskoj uniji.
Nisam primijetio da se neko, od važnih integracijskih tipova u Evropi i svijetu, počešao po guzici zbog te izjave.
Geografski reis nije govorio o islamu i o muslimanima, dakle, nije govorio o vjeri. Govorio je o Sarajevu. A Sarajevo nije simbol islama, Sarajevo je simbol BiH, njen glavni grad. Geografski reis je govorio u ime BiH.
Taj njegov sandžaklijski izlet u geopolitiku nije slučajna zanesenjačka rečenica. Ponijelo ga. Nije ga ponijelo. To je dio njegovog projekta o nacionalnoj zemlji za Bošnjake koja treba da proizađe iz rata na prostoru sfrj, kao što su proistekle zemlje za Slovence, Hrvate...
Što trijezan misli, pijan govori.
Što sarajevski političari misle, reis govori?