петак, 22. мај 2009.

BAJDENOVA ILI HARISOVA KARTA BiH
Ako baš ništa ne znaš o tome čije su novine i ekran, za koga rade, u kakvom su dilu, kome se ulizuju i mašu repom, pogledaj kartu BiH koju svakodnevno objavljuju zbog vremenske prognoze.
Bosna i Hercegovina, zemlja, ustavna sintagma iz Dejtona ima mnogo unutrašnjih ustavnih granica. Ustav BiH govori o entitetima, entiteti imaju svoje ustave, jedan od entiteta ima kantone/županije. I oni imaju svoje ustave.
Ustavi su svuda prve pratilje granica.
Jedino opštine nemaju svoje granice jer nemaju ustave. Opštine su područja, teritorije za odvoz smeća i administrativne takse.
Zanimljivo je analizirati geografski emotivno labilne ličnosti koje priređuju karte BiH za vremensku prognozu. U Avazu je to Harisova karta, bez ikakvih granica. Od zagraničnih gradova, mjesta i naseobina, gledajući iz Sarajeva, samo je nacrtana Banjaluka. Temperature nema u Zvorniku, Bijeljini, Trebinju... u Nezaisnim novinama, na pola strane, proširila se takođe Harisova karta BiH, sa njegovim novim sloganom „BiH Bezgranična 99,99%“. Ili BiH Trojeručica, dvije Harisove i jedna Bajdenova ruka. Na toj banjalučkoj karti ucrtane su i Bijeljina i Trebinje što je veliki decentralizovani demokratski pomak.
Ali nema granica.
Ostale novine nisam analizirao jer nisu autohtono ovdašnje ili imaju velike tiraže pa su nebitne.
BHT 1, neće valjda neka budala izmisliti i BHT 2, tradicionalno, u skladu sa najboljom evropskom i Hejzlokovom praksom, objavljuje bezgraničnu amorfnu plastelinsku karu BiH koja sugeriše da se ta zemlja, da prostiš, oblikuje i modelira iz Sarajeva.
Kada pootpadaju uši, kojima su se medijski umnjaci poklopili nakon Bajdenove posjete BiH, valjda će se osvijestiti i početi objavljivati dejtonsku, ustavnu kartu BiH.
To bio samo mali znak pažnje prema Našoj Državi.
Isto koliko je i Harisova karta BiH velika nacionalistička retorika.
Samo državna.