среда, 29. април 2009.

PROGOVORIO LIDER
Samooktroisani vođa svenarodnog i tronacionalnog pokreta u .ba koji je dekretizovao oslovljavanje sa Lider SDP, Zlatko Lagumdžija, oglasio se u mostarskom Dnevnom listu, u istom onom u kome je nedavno jedan drugi zlatko, Mladen Ivanić, saopštio svoje mišljenje o tome da opozicija u Republici Srpskoj treba da ima zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH i Predsjednika Republike Srpske, i rekao da prihvata fantomski Nacrt Prudskog Ustava koji predviđa četiri regije, poznatije kao Četiri Tihićeve Provale o prisajedinjenju Bihaća Banjaluci itd.
Lideru se to prihvatanje ukazalo nakon boravka u Americi gdje je shvatio da SAD, nakon što su riješile pitanje Krajzlera, moraju preuzeti lidersku poziciju u BiH i poslovima ustava.
U zagradi, poruka SAD: jedva ste se riješili Gvantanama i onih Zlatkovih deportiraca, ne petljajte se više, ko boga vas molim, s tim komunistoidom.
Dakle, u toj petparačkoj ponudi, Zlatko želi da objelodani nekoliko stvari, što namjera, što želja:
· Podrška Tihiću u ringu sa Izetbegovićem, na kulturan, ćaršijski, način putem ekonomskih regija
· Autiranje Silajdžića koga su Američani prekrižili, kako sugeriše
· Ubivanje Dodika, s kojim može biti problema ali Američani, veli, imaju načina da ga privole
· Povratak na veliku scenu jer nakon Jednoliderskog Kongresa SDP, tarot ne vidi velike događaje u Zlajinom životu
· Turio bi se u kolo, što bi rekli Šumadijci, u većinu koja bi glasala za ustavno ukidanje Republike Srpske, samo je pitanje nadoknade
Ima nekoliko sitnica na koje Lider nije obratio pažnju.
Trebao je sve to ispričati u intervjuu, svojim riječima a ne uvaljivati novinara da prepričava Zlajine istorijske odluke koje će, nesumnjivo, značiti prekretnicu u povijesti ovog područja a naročito za četiri ekonomsko-kontejnerske regije.
Čudi me da Američanima, iako je nedavno boravio u SAD i razgovarao sa Rozmari di Karlo, ej, mora slati poruke putem niskotiražnog Dnevnog lista iz Mostara, grada koji je poznat po zajedništvu i multietničnosti pa je nelogično kako višenacionalni SDP ne dobija glasove onih koji pale jednonacionalne autobuse.
Ovakve ponude, koje, doduše, praktikuju svi veliki opozicionari, Čavić, Ivanić, Mihajlica, Krsmanović... u nivou su ponuda za udaju prestarjelih seoskih cura čupavih nogu i ispucalih peta.
Politika je nešto ozbiljnija udadba.