петак, 23. јануар 2009.

VOZ ZA BRATISLAVU
Nije vijest da je otišao Lajčak.
Vijest je da je ostao Gregorijan.
Kao što nije čudo da je izabran crnac za predsjednika amerike već je čudo da kako je mogla biti izabrana ona smlata iz Teksasa.
I još u tom stilu: Lajčak odlazi nezavršena posla, nije organizovao refrendum koji mu je najbolja referenca.
Lajčak odlazi, u stvari, uopšte nezavršena posla jer se u BiH posao i nije mogao završiti a to su znali i oni koji su ga poslali ovamo. Znali su jer su prethodno sve radili da se posao ne završi.
Sada je potrebna mudrost koja će nas vratiti sudnjem danu Dejtona i učiniti ono što je moguće na njegovim temeljima. Lajčak je uspio dovesti BiH do zida, pred realnost i to je njaveća dobit i za njega i za BiH. On će svoje mjesto ministra inostranih poslova iskoristiti. Za BiH nisam siguran. Jer, uporedite, i u Evropi se kaže parlamentarna skupština kao i kod nas, kaže se savjet ministara kao i kod nas, i Evropa je sastavljena od dijametralnih cjelina kao i... a čitavo poslijeratno vrijeme sarajevske snage i dio međunarodne zajednice, pa i te Evrope, govorili su o Državnoj Vladi, o Premijeru Državne Vlade, o Državnom Parlamentu, o Državi i odnijeli nam petnaest godina. Sada smo opet na početku, da vidimo da li možemo uvažiti sve ili nećemo uvažiti ništa.
Stoga je Lajčak povukao dobar potez još kada je odustao od izmjene procedura u parlamentarnoj skupštini BiH i onda se ušutio shvativši da to neće ići i da on ne može biti suprotni Švarcšiling. I sada je povukao dobar potez prihvativši realnost ministra inostranih poslova, ostavivši BiH mogućnost da i ona prihvati realnost.
Evropa mora hitno, ne čekajući da se zatvori Ohaer, osnovati ovdje svoje jako partnersko predstavništvo kako bi BiH pogurala prema integracijama. Ako je iskren prijatelj BiH, mada u gepolitici ne postoje prijatelji kao ni među makroima kavaliri.
Bih mora donijeti svoje izmjene ustava i federalizovati se na temeljima dejtonskih unutrašnjih granica. Inače će pola zemlje i jedan narod kliziti u nepovrat. Ovdje svi moraju da se uvažavaju ali i da gledaju svoja a ne tuđa posla.
Neka se Lajčak ne brine, BiH neće ostati mrlja na njegovoj karijeri. Tu mrlju su zaradili oni prije njega. On je došao da konstatuje stanje kliničke smrti Sarajevske Bosne, Pedijeve Bosne, Bosne sa Miljacke.
Njega su poslali u Bosnu a one je otišao iz Bosne i Hercegovine.