четвртак, 9. октобар 2008.

SOKO SULEJMAN
I Sulejman Tihić bi ratovao. Opet.
Osokolilo ga to što je dobio 37 opština. Misli da je to 37 biragada. SNSD je dobio 44% teritorije, kao što navode Fokusovi geometri, pa šta?
Doslovno je u intervjuu Avazu rekao: „Može doći do ugrožavanja postignutog napretka, do podjela i, ne daj Bože, sukoba. Kada bi OHR sada otišao, to bi bila neminovnost. Ovo su naše procjene kao stranke koja ima najveći broj glasača u BiH.“
Iz čega zaključujem da pozive u vojsku neće dobiti oni Harisovi i Lagumdžijini. A Orić je u pritvoru.
Nije se Tihić samo osokolio. To je, izgleda zvanična politika i stav SDA. Jer sa takvim prijetnjama je izlazio i Bakir Izetbegović. Možda mogu da prihvatim da Tihić malo kupuje Bakira kako bi na kongresu sljedeće godine lakše prošao u trci za predsjednika stranke.
Ali, opasna je igra vatrom koju nazivamo ratom.
Sulejman Tihić je ipak premali lider za prevelike ambicije koje ima SDA i za očekivanja glasača, Bošnjaka i muslimana. Za takvog lidera, koji se oslanja na glasače, kojih je najveći broj, kako kaže, potrebna je veća mjera realnosti, mnogo veća od ratobornosti. I njemu mogu da kažem da ću mu pomoći da iskopa zimski rov na Trebeviću, a može i u nekoj pitomini, i lično ću biti njegov pomoćnik komandira rova za MPV (moralno-političko vaspitanje) i informisanje i telaliću pozive u rat. Pa da vidimo ko bi pošao sa Suljom u boj.
Osim toga, o kakvom napretku Tihić govori? Napredak u BiH je, koliko se razumijem, vidljiv samo u Republici Srpskoj.
Odlaskom OHR-a neće biti ništa ugroženo a sve će postati realno.
Realno je da Tihićevi i birači SDA nisu glasali za sukobe. To bi Tihić trebao da zna.
Krajnji cilj ovakvih istupa i zahtjeva da OHR ostane vječno, jeste ukidanje Republike Srpske i svođenje Srba na manjinu. Tihić bi htio da sebe i SDA predstavi janjetom sa vučjom krovločnošću i da glumi narodnjačku umjerenu stranku a da istrebljivački dio posla obavi OHR.
Tipični balkanoid.