петак, 29. август 2008.

OSETIJA, KOSOVO,
ABHAZIJA
I ABRAZIJA BiH
Rusija je priznala samootcijepljena područja Gruzije i tako su nastale još dvije države.
Prvo pitanje je: da li to ima veze sa Kosovom?
Kolikogod Rusija saopštavala da nema, ima. Kolikogod SAD saopštavale da je Kosovo unikatno pitanje, nije.
Drugo pitanje je: ima li to veze sa Republikom Srpskom?
Kolikogod sarajevski političari nijekali, ima.
Potrebno je znati nekoliko činjenica:
· Nezavisnost ili samostalnost je proces a nije datum, o tome govori Kosovo ali i Osetija i Abhazija, sutra možda Katalonija ili ne znam ko
· Što je veći pritisak i što je manje slobode i vazduha, to je samostalnost izvjesnija
· Sloba-sindrom gotovo sigurno dovodi do nezavisnosti. To je demonstrirano na Kosovu, u Hrvatskoj, u Sloveniji. U slučaju Anhazije i Osetije, Sloba je onaj Slobašvili. U slučaju Republike Srpske, Sloba su Tri Ljiljana sa Miljacke.
Stoga je besmisleno optuživati Dodika i Republiku Srpsku (i danas nešto kukumavče o Dodikovoj izjavu na tu temu). Krivac za eventualni raspad BiH, jer to neće biti samo odlazak Republike Srpske, je sasvim na drugoj strani, samo još nije optužen, kao što se to čini sa Dodikom i Republikom Srpskom.
Velika je razlika u konceptima.
Jednom koji kaže da ostaje zanavijek uz Dejton i BiH sa dva entiteta – Republikom Srpskom i Federacijom. I drugom koji kaže da treba ukinuti entitete a pri tome misli isključivo na Republiku Srpsku dok se oko funkcionisanja Federacije i ne angažuje.
Prvi koncept ne zahtijeva ukidanje Bosne i Hercegovine.
Drugi koncept zahtijeva ukidanje Republike Srpske a to je i ukidanje srpskog naroda u BiH.
Ako ičega ima u BiH dobroga, to je iskustvo i vrijeme da se oko njega bavimo. Mi još uvijek ne živimo visokofrekventnim životom. Treba sjesti u hlad i pogledati. Šta je donijelo ovo, šta ono. Tunjo Filipović dobro pokazuje kako se to radi, u svojim kolumnama. Nekidan je bila jedna o Rusiji itd.
Sva ta iskustva i današnji događaji su dragocjeni. Ljudi u BiH, pošto još uvijek nisu zahvaćeni i inficirani velikim i globalnim interesima, sitne kriminalizovane odbrane nacija smatram, vremenski i trendovski, prolaznim pljuskovima, imaju snage i uma pogledati u oči i Kosovu, i Osetiji i Abhaziji. Ali i BiH koja treba da opstane ali i da ima u svojim njedrima teritorijalno-političke garancije za Srbe i za Hrvate. A BiH je, ako treba i to naglasiti, onda teritorijalno-politička garancija za muslimane/Bošnjake.
Nauk je uvijek velik.
Nesreća je uvijek mala, kolikogod glava odnese.

Нема коментара: