петак, 29. август 2008.

HLADNI RAT I DRŽAVNI FONDOVI
Poslovni orbiteri vijesti objavili su da finansijski fond Temasek iz Singapura želi da uloži još zdravih para u jednu od propalih i ofucanih američkih banaka koje su stradale u proždrljivom projektu drugorazrednih hipotekarnih kredita. Radi se o jednoj od onih banaka koje nose imena kao jevtine i glupe glumice. A radi se i o fondu koji nije privatni nego vlasništvo minastarstva finansija Singapura.
U poplavi vijesti sa trulog finansijskog bunjišta Amerike, ova može biti bezvrijedna ali nije.
Zanimljivo je kako fond jednog ministarstva finansija može da bude planetarno uspješan (to mu nije jedina investicija i već bilježi ogroman profit od svojih world-akvizicija). A kod nas strani lopopvi nagovorili domaće budale da prodaju sve banke privatnim lopovima pa sada država može da igra džepni bilijar sa strane.
Znači, ipak, država može da bude uspješna, ne samo ruska ili kineska.
Drugo, liberalizovani kapitalistički i profitni zapad, mislim na koncept i ekonomiju, doživljava poniženje za poniženjem. Dobro što država USA preko svoje centralne banke, spašava privatne perjanice gulikožnog bankarstva već i strani državni fondovi sada kupuju jevtine dionice i portfelje pa kada se finansijsko tržište oporavi, kroz pet ili deset godina, vladaće sasvim neko drugi.
Na vidiku je propast Zapada.
O tome sam već govorio, ali da ponovim.
Pošto je davno promovisana sintagma da nije važno da li jemačka crna ili bijela, važno je da lovi miševe, u međuvremenu narasla do nivoa da lovi lavove, jasno je da Azija nezaustavljivo ide na put oko svijeta. U pitanju je dolarska ikona, u pitanju je finansijska globalnet koprena koju je USA kroz svoje institucije, pod firmom world, plela decenijama, u pitanju čisti životni standard (Amerikanci kupuju smart, da ga ima sad bi jugo kod jednog dijela tamošnje sirotinje bio ševrolet iz pedesetih), u pitanju je politička moć, u pitanju je vojna moć.
Amerika i profitni zapad uzdaju se u još jedan jedini adut – hladni rat.
Ali i to je finta koja je samo jedanput dobro prodana i više je niko i ne uvježbava. Možda je Putin samo bacio dimnu bombu a možda je i tačno da je Gruzija gurnuta u sukob kako bise potpalio fitilj hladnog rata. Međutim, za hladni rat potrebno je dvoje. Ja na sceni ne vidim drugog igrača osim azijskih smatrajući i Rusiju, za ovu priliku azijskom silom.
Sitna mala priča o singapurskom državnom fondu a znači puno.

Нема коментара: