среда, 12. април 2017.

СЛОЈЕВИ ГЛАСАЧА
ПОБЈЕДНИЧКИХ СТРАНАКА

Клети Побједник на Изборима није добро упућен у своју Побједу. Нити од чега се она састоји.
То одређује краткорочност његовог рада и размишљања у погледу конструкције Странке и њеног дугорочног развоја.
Али. То одређује и његово политичко понашање, исколчено са до сљедећих избора.
И. То Политичку Сцену и Политички Систем чини краткоричним категоријама. Што је веома лоше по НДД Сферу.
У класичном Страначком Мозаику, слојеви гласача за Побједника, сљедећи су.
► Чисти Страначки Гласачи. Ради се о евидентираном Чланству. Њихов број, односно постотак, зависи од квалитета и разуђености Страначке Организације.
► Магнетни Страначки Гласачи. То су Гласачи који гласају редовно за Странку а по основу тога што им је брачни друг Члан Странке или неко важнији у родбини.
► Кандидатски Гласачи. То су кругови око сваког кандидата, родбина, пријатељи, радне колеге, познаници... Они само на тим Изборима гласају за одређену Странку, због имена и личности Кандидата.
► Атмосферски Гласачи. Гласачи који за одређену Странку гласају због Политичке Атмосфере која је створена око неког важног и судбинског питања или теме. То су ријетки случајеви у сваком Друштву.
► Коалициони Гласачи. Гласачи других Странака које су у Коалицији. На њих не треба претјерано рачунати. Између једне петине и једне четвртине њиховог сталног бирачког тијела.
► Инерциони Гласачи. Ако је Странка на власти, она увијек, без посебног притиска или активности, вуче за собом одређену количину Инерционих Гласова. То су људи којима је релативно добро у одређеној координатури постојеће Власти. И они гласају за сваку Власт.
► Приморани Гласачи. Гласачи из микрорејона, јавних предузећа, установа, приватних предузећа. То је танак слој. Јер је механизам контроле тешко изведив.
► Купљени Гласачи. Не само новчаним средствима, што се најчешће догађа код кампања појединачних кандидата на локалним изборима. Већ купљени и на друге начине, поклонима, акцијама... а што користе и странке Власти и странке Опозиције.
► Манипулативни Гласачи. Они којима је нешто обећано, они у чије име се гласа, ако је Изборни Процес неуређен, болесни и стари, мртви, одсутни...
► Покрадени Гласачи. Систем крађе Гласова је бесконачан и непрегледан по начинима. Он зависи од уређености Друштва и Државе. Може да обухвата велики проценат гласова Побједника. Он се догађа у Бирачком Списку, на Бирачком Мјесту, у Врећама и њиховим путовањима, у Записницима.
► Гласачи који не излазе на Изборе. То је прилично константан слој али је најважнији. Они да изађу против Власти, свака Власт би изгубила Изборе. Дио њих излази само у оним Атмосферским Приликама.
Али је тај слој најважнији. Њихова незаинтересованост за Изборе шаље поруку о томе да подржавају сваког ко побиједи на Изборима.
То умањује значај Гласова губитника. И њихов Политички Значај. Што се, редовно, заборавља и преко чега се прелази.
Власт и Побједник о њима не води рачуна, што је погрешно. Они који не излазе на Изборе, такође су дио Јавног Мнијења и дио оних који креирају одлуке оних који излазе. Они једнако утичу на подсвјесне одлуке Бирача, половином мандата, као и они који су гласни, опредијељени, организовани и гласајући.
*
Дебљина сваког слоја ових Гласача зависи од Страначког Мозаика, квалитета и организованости Странака, Процедуралности Друштва и Политичког Система. У добром Страначком Мозаику најдебљи слој је Слој Страначких Гласача. У неуређеном мозаику, код непостојања организованих Политичких Странака, најдебљи су манипулативни слојеви, купљени, приморани и покрадени.
Што је мала рупа за те Изборе а велика провалија на дуги друштвени рок.