четвртак, 2. март 2017.

БиХ ЈЕ
СИМУЛАТОР,
ИНКУБАТОР,
КАРБУРАТОР

А најприје ће бити да је Мјешалица за Балегу и Брабоњке.
Сви процеси који се овдје одвијају, ни на који начин нису повезани са стварношћу. Већ су само голе Симулације.
То је Охаер демонстрирао од самог почетка. Радећи све против, и на рушењу, Дејтонског Споразума и Устава БиХ.
Предсједништво БиХ је Симулатор. Као и Савјет Министара. Као и Парламентарна Скупштина БиХ. Па све до Сејдић/Финци групе.
Свако у БиХ симулира ставове, политике и процесе. Све за шта се залажу, симулатив је. Једино Власт Српске, у прошлој деценији, не сумулира да је за Дејтонску Самосталност Српске.
Извике о Европским Интеграцијама, више су од симулатива. Оне су комедија. Која се, полако, претвара у Дантеове Кругове Пакла. Круг Реформске Агенде. Круг Механизма Координације.
БиХ је и Инкубатор. Једнако високотехнолошки.
У њему се гаје мала бића која треба да из Мржње прерасту у Послушнике. Којима ће се надијевати имена Лидер. Фактор Мира. Пробосанац. Стожер Суживота. Небили се, какогод, одгајио какав свеприхватајући Вучић. Који све прихвата, ничег се не хвата и напредује без заната.
То ће овдје тешко да иде јер је мјешавина ваздуха посве друкчија него у атмосферама других подручја.
Али је проблем и у томе што је много лабораната око Инкубатора. Па свако очекује да ће баш његово једнодневно пиле да израсте у Страшног Петла.
Зато је БиХ и Карбуратор. Ту се, уз помоћ неколико примитиних шарафчића, поклопаца и лептирова, нема електронике и процесора, прави мјешавина ваздуха и паљевине.
Па, како ко има приступ шарафчићима, цријевима и дизнама, тако убацује свој рецепт. Неко појачава оловни бензин, онај први Рокфелеров, који је бацан као отпад, неко убацује више азота. Кисеоника најмање убацују. А с времена на вријеме, неко завуче и Курчину па карбуратор претвори у турбо компресор. Па скочи температура, па циче уставне промјене и усијају се реформе.
Зато у тој технолошкој СИК машини, Симулатор, Инкубатор, Карбуратор, најбоље пролази дављеник типа Иванић или Човић. Симулирај, лажи, лежи се, протежи се, диши и азот, ако треба, претварај се и замотавај.
Док прилуде, као Бакир Изетбеговић, ћорканишу по огради Ћуприје из претпрошлог вијека.
А онај ко говори јасно и залаже се за своје, отворено и прецизно, постаје мета за одстрел. Покриће за све. И жртва-злочинац, умјесто свих.