петак, 12. август 2016.

НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕС
НИЈЕ ОНО ШТО
ДРЖИМО У РУЦИ
ВЕЋ ОНО ШТО
ДРЖИМО У СВИЈЕСТИ

Десет дугијех година објашњавао сам, у Организацији Есенесдеа, да Политика, и Избори, није мало асфалта, мало шљунка, мало воде, мало бандере, показало се да није чак ни аутопут Бањалаука – Градишка, јер им га изградишка а будале ти изгубе Изборе, већ да је Политика оно што је у свијести, само страначки упаковано и на вријеме испоручено. Да је Политичка Странка, у ствари Политичка Породица. И да се братство, и сродство, не види али је увијек ту, као да је највидљивије.
Код Срба, а и других народа узаврелих подручја, те невидљивости очигледније су од свега другог, створеног, изграђеног, поклоњеног.
Па и код Држава као што је БиХ.
Овдје није важно Сарајево. Важна је Турска.
Није важно да Хасо има. Важно је да Срба нема.
Као и код Срба. Кад је Анто, тијеком рата, вико преко Саве, Чедоооо, немате струје. Ал нема ни Стипе ни Мујееее, ко данас, јека се одовуд чује.
И у Хрвата. Важно је да има Госпе. Које нема. Недајбоже да се доиста појави.
Луди Европљани мнију исто. И они воле да да имају ствари којих нема. Стране Инвестиције. Реформска Агенда. Механизам Координације. Европска Унија. Толико их немају да су ради и нама да их дају.
Ствари којих нема, које се не држе у руци, које се не виде, дају највеће резултате. То су ефектуенти. То су највећи произвођачи нове вриједности.
Опстанак. Слобода. Самосталност.
У ту категорију спада и Референдум.
Којег су, на овим просторима, али у Републици Српској, девастирали, потцијенили, мало олињали.
Али који, након Уставног Суда Републике Српске, иде.
Референдум о Дану Републике неће промијенити ништа, неће донијети ништа, неће повећати нешто.
Он ће само показати куд идемо.
Он ће Републици Српској и Србима дати право да колективно кажу. Да имају право да кажу. И да њихова одлука нје као она ноћна скупштинска предратна сарајевска. Нити као њихов референдум о независности. Нити Српска и Срби траже да се укине Босно моја, дивна, мила. Не тражимо чак ни Јајце да им се укине.
Дабоме да звучи расистички и националистички.
Али, то је оно што раздваја Србе од других.

Зато је Референдум још једна света српска земља по којој ходе. Зато су његови ефекти драгоцјени а невидљиви.