четвртак, 16. јун 2016.

ЧАВИЋ
САЗАПУ СЛУЖИ,
СВЕЗАН ЗА ОБЈЕ НОГЕ,
ЗА КОПАЊЕ РОВОВА
ИСПРЕД МОЋНЕ
ВАТРЕНЕ ЛИНИЈЕ
ЕСНЕСДЕА

Зашто увијек ја, рекао би уврнути Марио Балотели.
Драган Чавић, пак, не поставља таква питања. Он вапи Зашто опет ја. Кад нисам побиједио Гаврановића. Како ћу Радојичића. А нисам, на врхунцу моћи, побиједио Милана Фудбалски Савез Јелића.
Зашто ја морам да будем и курир, и бомбаш, и митраљезац и Марија Бурсаћ, сама са декицом, пред мрским непријатељским тенковима Есенесдеа. Аирежима.
Зашто се нико не трзне од великих Педепеоваца, кад већ Есдеес нема никога.
Ту сам га прекинуо.
Не кукај, биће још Избора. 2044. ће, свемисечини бити лакопролазна у Бањалуци.
У каквом је стању Драган Чавић, кандидат за Градоначелника.
► Без властите, потребне, страначке организације. Без Странке. А и то што има, саћасти је крпеж.
► Без валидне и растуће гласовне базе. На Општим Изборима је, у цијелој Изборној Јединици, добио 3.469 гласова. Игор Радојичић је добио скоро 7,5 пута више. Када се узме у обзир да је Радојичић добио 25.838 гласова а Амиџић још 8.770, није јасно гдје су Чавићева рудишта и откопи за толику разлику. Јер он сигурно не може имати носиоца листе који би био једнако гласовно убједљив као Есенесдеов.
► Чавић је прије четири године, против Гаврановића, када је Есенесде ломио од Давидовића ка Гаврановићу, што је утицало на снижење гласовне масе, добио, дакле Чавић, 27.500 гласова. Гаврановић је добио 34.300 гласова. Сви ће полетити да кажу да је Стевандић ушао да онемогући Чавића. Могуће је један број гласова Стевандића гледати и на тај начин. Али је сигурно да је имао и гласова који био отишли на обје стране. Најсигурније је да је то била посљедица стања у Есдеесу и опозицији уопште, у Бањалуци.
Да ли је, можда, Чавић, онемогућио Стевандића да побиједи.
► Сужење Политичких Судова. Чавић се политички фокусирао на парламентарно дјеловање. Мандатима то ради. Та оружја за масовно уништење ефикасна су као и Садамова. Политички аматери, само, могу да мисле да је то ефикасно. Показује се да је Радојичићева шутња вишеструко ефикаснија од гакања гусака у магли. За коју, неки, лажу Јавности да је то Рика Лавова. Чавић је ушао у своју малу Боб Стату. И то гологуз. Нема заустављања. Његова немогућа мисија је да придобије чланство и организацију девастираног Есдееса у Бањалуци. Други слојеви и кругови бирача, симпатизера и неопредијељених, свемиром су далеко од њега.
Није случајно што је Радојичић, на званичној објави кандидатуре, помињао СНСД, Додика, Организацију, Грађане, Бираче, и друге друштвене групе које га подржавају. Јер је то чињеница.  
► Протест, којег је у Бањалуци организовао Сазап, одмогао је Чавићу, онемогућио га потпуно. То би тако било и да је неко други, умјесто њега, кандидат за градоначелника. Јер. Бањалучки бирачи су то схватили као напад на Бањалуку. Да је Сазап Протест организовао у Бијељини, имао би двапут више ходочасника и бањалучки есдеесов бирач, неопредијељени и онај који је Есенесдеов а колеба се, јер још нема имена кандидата, чврсто би се опредијелили за кандидата Сазапа когод то био. Подсвјесно би рекли Кад је онако у Бијељини, колика је моће тек у Бањалуци. Овако је аматерски Сазап Бијељини поручио, исто подсвјесно, Кад не могу у Бањалуци да скупе убједљиву масу, како ће у малим срединама.
Све су то моје познате психолошке изборне трансакције. Пуна дворана у Зворнику не користи броју гласова у Зворнику али користи на десет других мјеста. Чак и у Бањалуци.
Овако, Протест иде у гласовну корист Игора Радојичића.
► 2012е, у кутијама је било 85.400 важећих гласова. У октобру их може бити нешто више. Али не много.
Како ће их бирачи расподијелити.
Обзиром да ће одборничка листа СНСД бити много квалитетнија и много повезанија са страначком организацијом, која има 20.500 чланова, у стерилно пречишћеној бази чланства, и обзиром да је циљ више од пола одборничкох мјеста, та клацкалица гласова биће неповољнија за Чавића и у односу на ону од прије четири године.
Чавићев локални зенит је прошао против Гаврановића.
Радојичић је тек сада ушао у орбиту , који ће се, у пуном гласовном броју, показати кроз четири године.
Ова чињеница неће уљуљкати бањалучку организацију Есенесдеа. Напротив. Објава кандидатуре довела је до излива организационог активизма у 250 мјесних одбора.

Политичка Гиљотина, на Чавића, пуштена је.