четвртак, 21. јануар 2016.

АКО СЛОМЕ
СРБИЈУ ЗА НАТО,
РЕПУБЛИКА СРПСКА
ИДЕ У НЕСТАНАК

Веома је важно шта ће се искристалисати као србијанска политика у опредјељењу између Кремља и Натовња. Јер садашња позиција неће моћи да се одржи дуго. И ако буде нових Вучићевих Избора, у мандату који сада ретвитује, биће то због тога.
Није реално очекивати да у овој предизборној кампањи Вучић нешто говори о томе. Да се опредјељује за Русију или Нато Пакт. Мада би морао да то учини. Пошто добија мандат на четири године а то је дуг период.
Ну. Вучић жели стару јалову власт да учини новом и још јаловијом и зато ће да ћути о дилеми Кремљ – Нато Пакт.
Покушаће да у току мандата дође до ситуације кад ће се то некако ријешити само, као Косово, уз неки потпис с ногу на напирима без заглавља и печата.
Мнијем да се Вучић већ продао Нато Пакту. Јер толика љубав према Ангели, толико туристике на Европском Путу, толико Додоле око Бијеле Куће, нису за срећне вијести.
У новом и још јаловијем мандату, посао ће му бити олакшан. Уништена опозиција, која то и није, и која ће бити на овим изборима још поништенија, неће му правити никакве проблеме, Јавност у Србији не постоји, Срби су у мишијим рупама, Интелектуалци су у старим чарапама, Умјетници грицкају тврде корице крува, Бунтовници прежвакавају прошлогодишње коре од сланине, Љевичари жицају послиће од власти а Бирачи, традиционално, мисле да је њихов посао да гласају за овог или оног и да више ништа не морају да раде на том плану.
Вучић, несумњиво, чека да преда Србију као што је предао Косово.
За Републику Српску то је изузетно опасна ситуација.
Уласком Србије у Нато Пакт, Република Срспка, истог часа, креће путем свог нестанка. Јер, уласком Србије, аутоматски улази и БиХ. А Нато Пакту треба један глас и једна адреса.
Сјећамо се те приче из Сарајева. Да причамо једним гласом. То се са ове стране може тумачити као Сарајевски Унитаризам а са оне, Бриселске, која је, у ствари, прикривена Натовска, може се тумачити као потреба за лакшим подјармљивањем земље.
Сада је у БиХ настало мало затишје око тог Једног Гласа и око Унитаритзације. Зифтовци су схватили да је боље сломити Србију него овдје отварати фронт и довести Србију у ситуацију да се опредијели за Републику Српску а тиме и за Русију.
Зато сада толеришу Механизме Координације, Реформске Агенде и друга сранија.
На неки начин смо препуштени Русију и њеној процјени о томе колико јој је Србија важна у будућем процесу пада Америке. Ако Русија привуче Србију опстаће и Република Српска.
Ја, пак, мислим да је Србија Русији изузетно важна јер се налази у другом окружењу од оног у коме су земље Русији приграничне. Разне Молдавије. И јер се налази на граници досега Турске коју Русија такође мора да сузбија, повремено у историји.
У тој ситуацији, Република Српска не може много да уради.

Али може, сваког дана, да ради на својој Самосталности и на економској и финансијској стабилизацији. То ће помоћи у будућем наставку Распада СФРЈ. Помоћи ће у тренутку опредјељења Србије. Помоћи ће, чак, и у тренутку одласка Србије у Нато Пакт.