петак, 1. март 2013.

1993.
HOMOGENIZATOR

Šta je, dakle, Homogenizator. Osim što je to naziv moje najnovije instalacije. Ali, mogu objasniti, u svoju odbranu.
Instalacija Homogenizator je sastavljena od identičnih produkata masovne industrije, pomoćnih produkata, koje su proizvele automatske štancerice i sjekačice, pune fotoćelija i robotizovanih poluga i koji nakon transporta i ambalažnih usluga, više nisu potrebni. Dok ih se nisam dočepao i od njih složio umanjenu maketu oblakodera, homogenizatora, koji koristi ne svojom voljom homogenizovane, ujednačene dijelove za sklapanje cjelina.
Danas se cijeli svijet pretvara u homogenizator. Ne s lakoćom i ne jednakom brzinom. Ali pretvara se. Jedina brana koja stoji na tom putu, potencijalna, jesu jake nacionalne države, Državnacije, koje će vladati svojom ekonomijom, kulturom i prostorom i internacionalizovati se samo u dva slučaja. Za korist države i nacije i za opšteplanetarno dobro. Sada se internacionalizovanje događa samo u interesu posebne klase Finansijaša. To se, dabome, naziva novim svjetskim poretkom, otvorenim društvom, civilnim društvom, funkcionalnim demokratijama, održivim rastom potrošnje i tražnje, alijansiranjem u svrhu nebeske demokratije... a pojavljuje se kao bombardodvanje prijestolnica i nezavisnih država, ememefizovanje, kreditno grkljanisanje, uzimanje suvereniteta u redovnim dnevnim dozama, funansijskim omčarskim zaduživanjem i uništavanjem cijelih država i nacija, razaranjem društva u svakom njegovom kolektivitetu, kulturnom, nacionalnom, vjerskom, običajnom, prirodnom, homogenizovanjem, pasterizovanjem i kratkotrajnim sterilisanjem, dodavanjem aflatoksina svake vrste ili dopingovanjem za izrođavanje pojedinca u potpuno uniformnu i kompatibilnu polujedinku svakoj vrsti cjeline koju zamisle Finansijaši i Veliki Krojači, FVK.
Teško je od te šume globalizacije, koja je samo poetski pojam, jer još nismo u stanju pronaći pravu riječ koja bi označavala taj monstruozni antihumani proces koji traje veće mnogo decenija, još prije pojave hitlera, nacizma i fašizma, sagledati pojedinačno drvo. Pojedinačne argumente. Ali, oni su svuda oko nas. Teško se primjećuje da nas se sve pretvara u uniformisane i homogenizovane tviteraše. Ljude bez stava, bez akta, bez rezultata, ljude koji samo daju znake da su živi i gdje se nalaze, a razdijeljeni su i odvojeni kao zrna pijeska u pokretnim pješčanim dinama.
Ipak, u jednom danu samo, moguće je naći bezbroj dokaza nadiruće najezde FVK, Finansijaša i Velikih Krojača.
U Njemačkoj se udrženje komunalnih preduzeća usprotivilo privatizaciji vodosnabdijevanja po gradovima. Kad su Njemačkoj, koja je, kako mislimo, država i po, prodali priču da vode, vodovode, fabrike vode, treba privatizovati, onda je došlo do nozdrva. Određuju vam kad da se zadužite, kad da ratujete, kad da ostanete bez posla a kad bez kuće. Sad žele da određuju i dokle će vam trajati žeđ. Nu, recimo da se varam. Zašto su, onda, objavili vijest da je jedan isti predstavnik Goldman Saksa, velike zloglasne banke, u dvije godine krize, pedeset puta bio u Vladi Njemačke. Da se ne pitamo kako to da toliko bivših namjesnika tog istog Goldmana, drma vlašću u evropskim državama.
Istog dana je objavljeno da Putin uvodi zakon o izbacivanju iz političkog života, ugrubljujem, svih koji imaju račune ili imovinu izvan Rusije. Dabome da će usorošene drkadžije reći da to nisu ljudska prava i slično. Legalisti i pravednici će reći da je to u tranziciji opljačkano. Ali prava suština je u tome da Putin zna da nikad ne znaš ko upravlja onim ko ima pare i imovinu u inostranstvu.
Dan ranije je objavljeno da je u Italiji komičar Bepe Grilo, koji je decenijama djelovao tim svojim komendijašenjem na teve i u pozorištu pa onda pokrenuo blog i na kraju osnovao nešto što nije ni stranka ni parija već neka vrsta pokreta koji se zove Pet zvjezdica. I nekidan na izborima u Italiji dobio 25 posto glasova. Bepe, koji nije političar.
Kao i Putin, i ljudi u Italiji shvataju da je Homogenizacija otišla predaleko. I što se tiče Berluskonijeve i Montijeve stranke. Klasična teorija političke artikulacije pada pred četvrtinom Bepe Grila. Moraćemo preformulisati svoje postavke, političke i sociološke. Jer, i obični ljudi, glasači u Italiji, kao i najobičniji komunalci u Njemačkoj, osjećaju taj val FVK i preformulišu svoj odnos prema politici upravljanja društvom.