петак, 7. децембар 2012.

1870.
JAD I BIJEDA
SINDIKATA
 

Kad vidim Silne Sindikalne Vođe u Republici Srpskoj, odmah pomislim kako bi, onako izvorno, folklorno smotani, mogli glatko biti ministri. Umjesto nekih u Vladi. Mada bi neki voljeli da kažem Umjesto Mnogih.
Sad stiže genijalna vijest da će poslodavci ići u zatvor ako ne isplaćuju plate. Pet godina robije.
Kažu da je to predloženo na insistiranje sindikata. STJ.
Sindikat se tako stavlja u ulogu Generalnog Menadžera SOUR Poslodavci Privatnog Sektora. Pošto se ne može izboriti sa Vladinim smanjenjem plata u javnom sektoru, odlučio je da hapsi privatnike.
Mada Sindikat nije kriv. Vlada, u stvari nema politiku rada i zapošljavanja. Na vrijeme sam rekao da je, na ovim prostorima i u ovim vremenima, a nije u boljoj situaciji ni mala Amerika, glavna ekonomska politika Svakog trena boriti se za još jedno radno mjesto. Samo za još jedno.
Umjesto da Vlada, i društvo, ko malo vode na dlanu drži male poslodavce koji imaju prijavljene radnike i da ih svakog dana pita šta mogu učiniti da zaposle još nekog, Sindikat, kobiva, KMVND drži radnike. Praveći od njih međede u Titovom lovištu u Bugojnu. Onomad. Sad nema ni Tita ni Međeda. A i Bugojno pripalo Bošnjacima.
Posljedica ovakve zakonske regule može samo biti povećanje rada na crno, povećanje otpuštanja radnika i povećanje kratkoročnog regulisanja radnih odnosa raznim ugovorima o djelu i nedjelu i slično.
Ovakve regule nije moguće usvajati samostalne i pojedinačno. Cijeli sistem je potreban da bi ovo imalo smisla. Turci iz UIO odmah naplaćuju Pedeve, ne pitajući kad će faktura biti plaćena. To nije porez na dodatu vrijednost, to je porez na izdatu fakturu, porez na postojanje firme. Svakodnevni porez na to što je država dala dozvou za radnju ili preduzeće.
Ne možete zatvarati onoga ko ne isplati platu i doprinose a onome ko ne plaća fakture za preuzete robu i usluge, titrati mudanca noćima u bijelom satenu.
Tamo gdje vam Sindikat upravlja radnim odnosima, tamo caruje Anarhija.
Predlažem da se doda amandman. U slučaju odvođenja poslodavca na robiju za vede vlasnika i direktora imenuje se Ranka Mišić.