уторак, 4. децембар 2012.

1864.
GRADIŠKA U AMBROZIJI,
TUTE GRAĐANIMA
 

U Gradišci, na sjeveru Srpske, stari ne zna šta je slogan, novi ne zna šta je budžet.
Gradiška baš nema sreće.
Izvjesni Zoran Latinović, Esdesovac, a Mlađi Čojek, inače, koliko sam primijetio u kampanji, eskpert za Žeravicu i slične lokalne regione, izabran je za načelnika Gradiške. Neću da kažem da sam znao. Ali bilo mi je sumnjivo što onoliko priča, ko Komšinica Mara. Ljudi koji mnogo pričaju nemaju vremena da misle.
Sada se pokazuje da je moja neiskazana skeptičnost bila opravdana.
Latinović je izašao sa izjavama i dijagnozama od kojih se ledi krv u žilama. Ako to pročita Obama, sam će tražiti Pičiment, kako se to izgovara na srpskom.
Gradiška je prezadužena. Skoro 36 miliona maraka. Svaki dan stižu neke fakture. A poznato je da u Esdeesovom političkom sistemu nema faktura. To je pronašao još Gojko Kličković u svom patentu Gepek Budžet. Moramo obustaviti gradnju kanalizacije i vrtića u Topoli. Tamo gdje Kragulj nije dobro prošao. Umjesto da to bude trijumfalna zadužbina Pobjednika Latinovića. Obustavićemo i gradnju Sportske dvorane. Kad sve male opštine imaju dvorane, šta će Gradišci. Iz opštinske administracije ćemo otpustiti  Sto Radnika.
Moguće je i da budale dobiju izbore.
Moram do kraja da znam da nikad neću sve da znam o izborima.
Latinović je trebao sve ovo da razumije i prije izbora. Trebao je da građanima kaže da će černobilizovati Dvoranu. Da im kaže da kupuju tute pošto će kanaklizacija stati. Ili će im iz budžeta pokupovati tute. Ta Koalicija Zobnica, kako li, sposobna je za svašta. Samo bi nevladine organizacijd trebale na vrijeme da traže rostrfrajne tute, Rđa Fraj, a ne da im uvale plastične pa da se higijena nikako ne može uspostaviti. A poznato je da Esdees skoro patološki pati od higijene. To je Špirke davno rekao, odmah pošto je otišao od njih. Od Gradova prave Sela.
Imam ja još prijedloga za Latinovića i Koaliciju Zobnica. Tamo na završetku autoputa, treba organizovati radnu akciju, omladinsko-esdeesovsku, i iskopati veliku rupu. Sve što krene u Gradišku neka propadne u bezdan. A građane dići na proteste protiv mosta prema Hrvatskoj sa glavnim parolama Jebo Vas Gotovina. U Dupe Kockasto.
Nu. Takva je inače cjelokupna nova kamarila koja je pobijedila za načelnička mjesta. S koca i konopca. Od zla oca i gore matere. Od Vučura na jugu, do Latina na sjeveru.
Latinović, čini mi se, pominje pomoć od Države. Ne lipši magarče dok trava ne naraste. Čujem je da je za savjetnika angažovan izvjesni propali autistični radikal. Mlađi Esdeesovac i Protruli Raadikal. Kombinacija smrti za Gradišku.
A za besplatnu pouku mogu da mu kažem da je budžet kontinuiran proces. To nije refa u kartama. Budžetska godina je samo inventura, popis, prebrojavanje. Budžet je tok. A onaj ko očekuje da na kraju jedne godine ne bude nikome ništa dužan, taj je zalutao u javne poslove i politiku. On ima zobnicu i na očima. Mislim, na mozgu.