четвртак, 6. септембар 2012.


1770.
DRŽAVA ZA SEJDIĆA

Odavno tvrdim da Tužba Sejdić/Finci protiv BiH, nema nikakve veze sa Ostalima, sa Srbima, sa Hrvatima, sa Bošnjacima. Nego ima veze samo sa unitaristima.
Ispočetka je to izgledalo kao evropsko nastojanje da se od Vukojebine načini ružičnjak. A onda je Sarajevski Politički Krug bezočno počeo koristiti tu presudu za unitarizaciju. Unitarizacija je, inače, ovdje permanentni politički program koji podrazumijeva da se svaku prirodnu, neprirodnu, ljudsku i neljudsku pojavu, iskoristi za praktičnu unitarizaciju ili za zahtjev za unitarizacijom.
Sami Sejdić i Finci su shvatili da su oni postali politički subjekti u BiH. Kao i lideri najvećih stranaka. Pa su počeli pametovati u intervjuima i izjavama.
Zaboravili su da su oni samo tužili BiH. I da to ne znači da se njih pita za to kako treba da glasi presuda i kako je treba provesti.
Ali, kada su već toliko uizjavljivani i uintervjuisani, mogli su obznaniti i na čiji su poticaj presavili tabak.
Umjesto toga, Sejdić izjavljuje kako to što predlažu SDP/HDZ nije ispunjenje njihovih želja. To dalje, veli, nacionalno dijeli BiH.
Ta mi je ocjena odnekle poznata.
Ali, ako pogledamo praktičnu stranu problema, presudom i njenim provođenjem ništa se značajno ne rješava za Ostale. Oni ne mogu nikako biti izabrani čak i kad bi imali pravo da se kandiduju za više mjesta istovremeno. Stoga je svejedno da li stoji u Ustavu da je Predsjedništvo sastavljeno od po jednog predstavnika Srba, Hrvata i Bošnjaka ili samo od trojice odnekud i odnekle.
U Ustavu ne mora da piše da je BiH zemlja toliko podijeljenih Srba, Hrvata i Bošnjaka da ne može opstati. To se osjeća u vazduhu. I u zraku. Neprocjenjivo.
Druga bitna stvar. Rat u BiH nisu počeli i vodili Ostali i Nacionalne Manjine. Već Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Stoga je i dejtonsko i ustavno rješenje obuhvatilo baš njih. Svi drugi i njihova prava se podrazumijevaju.
Ali se ne podrazumijeva mogućnost promjene ustava i pozicije konstitutivnih nacija zbog položaja Ostalih.
Sejdić je pametovanjem o prijedlogu SDP/HDZ vjerovatno zapečatio sudbinu te presude.
BiH sigurno neće ići evropskim putem ako mora da se unitarizuje. Ovdje ni jedna nacija, čak ni Bošnjaci, neće žrtvovati svoj položaj, zbog EU. Pa ni zbog Ostalih.
Republika Srpska rizikuje svoju budućnost ako prihvati „Jedan Iz Republike Srpske“. Kolikogod to sada izgledalo nerealno. Ali istorija Naseobine i okolnih vukojebstava, kazuje nam da je spektar nacionalnog i međunacionalnog zajeba, izjeba i podjeba, beskonačan a ne samo u krugu od 360 stepeni.
Pa je, ipak, to ponudila. Ali, kako vidimo to nije dovoljno. Unitaristi imaju beskrajne apetitite. Njihove pantljičare imaju gliste koje imaju pantljičare.
A Sejdić hoće da bude i tužilac i sudija. I nacionalni mjerač i Ostali.
Ejebiga.