уторак, 4. септембар 2012.


1769.
OKO ZA OKO,
GRKLJAN ZA GRKLJAN,
BEĆIROVIĆ ZA ZVIZDIĆA

Sarajevski Politički Krug je ušao u čavrndiju. U progon vlastitoga repa.
Prvi put se nalazi pod neshvatljivo komplikovnim zadatkom. Kako onom drugom izvaditi grkljan a predočiti to tako da nema nikakve veze sa saradnjom sa Srbima.
Ne budi priminito, Sarajevo je opet opkoljeno. S jedne strane tuku jake snage Esdeesa a sa druge Esenesdea. A dolje, u Kotlini, sijevaju svjetlice i prži visoki napon. Ko je prvi počeo saradnju sa Dodikom. Ko je u tajnoj večeri sa Srbima. Ko se sa Srbima uortačio u smjeni Našeg Kadra.
Sarajevska Borba Pijetlova koju je organizovao Zlatko Lagumdžija kandidovdanjem Komšića za Člana P, došla je dotle da je svako postao meta i cilj, svako je sredstvo obračuna i svi su na ražnju. Mislim da bi neko od ovih bošnjačkih igrača već pokrenuo smjenu i Reisula, samo da mu ne ističe mandat.  
Srpska je tako, nakon dvadeset godina, konačno preuzela inicijativu. BiH, pa i Bosna, opet zavise od Srba. Kao što je bilo i na početku.
To je samo zbog toga što je Ovdje uobličen Realan Politički Nacionalni Interes. Dakle, i politički i nacionalni. Jedno bez drugoga ne bi išlo. Ako je samo politički interes u pitanju onda je to Ples Nudiguza, Ivanića i Čavića. Ako je samo nacionalni, onda je to Ples Čupavih Prsa Esdeesa. U oba slučaja saldo je Negativni Minus, štobireko Spasoje Računovođa.
SPK se, pak, našao u čavrndiji samo zbog toga što nema i nikad nije imao taj RPNI.
Njihovi politički folovi sa Državom su politički analfabetizam. Država spada u sveru inventara. U slučaju BiH. Ona ovdje nije Realan Nacionalni Politički Interes. Ni cilj. Ona je pakovanje, ambalaža, stalaža.
SPK decenijama srlja iz greške u grešku. Esdea je proklamovao Državu Za Bošnjake. ESzaBiH Državu stopostotnu. Esdepe Državu za čovjeka.
Bošnjaci se u tome nisu snašli i našli. Njihov Nasamar je konačan i bjelodan. Takva Politička Pušiona kakva je glasanje, u više od trista hiljada tiraža, za Komšića koji u trenu napusti Brod Za Državu, nije zabilježena ni u Velikim Podjebima Bratstva i Jedinstva.
Mi smo za smjenu Bećirovića. Ali ne iz Esdeeosvih razloga. Mi bi smijenili i Zlatka ali ne zbog Dodikovih razloga. Odjekuje Kotlinom.
To je samrtni vapaj bošnjačke politike. Možemo li išta bez Srba i Srpske.