недеља, 20. мај 2012.

MA, SVI VIDE
ŠTO ŽIŽEK VIDI

Filozof Slavoj Žižek je, navodno, uzburkao javnost nekim novim geometrijama. Na Balkanu. Ne vidim razlog. Na Balkanu je već hiljadu godina veoma uzbudljivo. Ekstazirajuće.
Nu. Pogledajmo problem filozofskim pedljom.
Prave Države može da napravi samo Svjetski Rat.
Mali ratovi prave invalidne države, sakataše, bogalje. Isprtke, takorekuć.
Ko je mislio da jedan umobolni nepotrebni i po vlastiti pola narod, pola naciju, pola vjeru, tragičan rat, koji je za Bogalja žrtvovao Mir, može da stvori Pravu Državu.
Da bi ste imali Državu nije dovoljno nekoga proglasiti agresorom.
Socijalističku Federativnu je napavio Drugi Svjetski Rat. Zato je i bila dobra. Sada će marginalci da seru da su Blajburg, Draža i Domobrani važniji od Socijalističke Federativne.
Problem nastane nakon rata.
U miru počnete da čukate mičku u pačku. I od loše, kako ste horski pjevali, Socijalističke Federativne napravite Sedam Invalida. Ko može da porekne da se Slovenija preračunala. Janša. Da se Hrvatska prezadužila. Da je Bosna usrana. Da je Srbija ponižena. Da je Crna Gora podijeljena. Da je Kosovo farsa, da Makedonija nije ni na Vardarot.
Što se BiH tiče, te, dakle, Naseobine, Nakupine, te Žrtvenice Mira, mora se znati da od nje rat nije stvorio državu pa nije normalno očekivati da to učini mir. Nju je rat rastavio a na prelazu iz rata u mir, Američani su je skrpili dok ne postigne temperaturu raspada. Država, i to je filozofija, ima optimalnu temperaturu mirnog, normalnog raspada. Kao što se i kukuruz sije u zemlju tek kad ona dostigne dvanaest stepeni.
Kako ovi u Saraju podgrijavaju, brzo će.
Filozof je malo prežižio sa pripajanjem Srbiji. Republika Srpska, kada jednog dana ostane sama nakon jutarnjeg raspada, ne treba da se pripaja Srbiji. Treba da bude mala sretna država na putu ka EU. Nemoj da Dinkić ovuda vršlja sa svojim Regionima. Pa da mu onda Čeda sere kako je u svoju regiopartiju uključio i genocidni region. Pa onda i Zukorlić ovdje formira partiju. Pa, Bože me sačuvaj i sakloni.
Republika Srpska, njen narod, herojski se izborila za državu u vrtlozima uništenja Srba pa bi bilo neodgovorno tu Državu raskrčmiti tek tako.
Ali, da će biti zanimljivo, biće.