среда, 23. мај 2012.

STARI HRAST IZ VRBASA
U KAMPUSU U BANJALUCI
Deblo i dio panja starog hrasta koji se pojavio u koritu Vrbasa kod Srpca, stiglo je u Banjaluku i u krugu kampusa Banjalučkog univerziteta smješteno pod tijesnu nastrešnicu. nadam se da strčnjaci imaju program zaštite ove prirodne dragocjenosti jer je ova nastrešnica malo tijesna i jer ostatke ovog vanvremenskog drveta treba dobro zaštititi i hemikalijama. U vodi i blatu on je bio zaštićeniji nego na otvorenom vazduhu koji ga sad vlaži sad suši.
Stari hrast je Čudo Prirode. U novinskim napisima kalkulisalo se i o starosti od 5000 godina. Pouzdano je teško reći jer se ne zna kad je hrast pao i postao deblo, odnosno koliko je prošlo od njegove smrti. izbrojao sam godove na jednom, vidljivom dijelu i po gruboj računici mogao bi imati i više od 300 godina.
Dobro je da su ga ljudi prihvatili i da će ga paziti. Samo prirodas može da stvori nešto što će trajati 300 godina. Priroda ima eksluzivno pravo da stvara i dušu i oblike. Mi, takozvani ljudi, uglavnom stvaramo oblike. A i to brzo razjebemo.
Posted by Picasa