четвртак, 19. јануар 2012.

CARSELONA - KAMARA PARA 2 : 1
Dabome da ne volim pare. Pare utiču na ljude da budu lošiji a ako ne utiču onda poprimaju od njih loše osobine pa i one postanu loše i neljudske. Pare proizvode moć a Parična Moć je jedna od najopasnijih moći u ljudskoj istoriji. Sljedeća generacija kapitala može da bude čista ali sljedeća generacija potomaka onih koje je pokvarila Moć Prljavog Kapitala neće ići na ispovijedanje.
Pare u sportu takođe mogu da pokvare ljude. Još je opasnije kad pokvare Igru. Jer ona, onda, kvari mnogo više. Kvari igrače.
Neki skorojevići, kratkojevići i brzojevići misle da Gomila para proizvodi Gomilu moći a Gomila moći proizvodi Super timove. Potpuno pogrešno. I uvijek se pokazivalo pogrešno. Real to pokušava da opovrgne zadnjih deset godina. I deset godina gubi od Carske Bareselone. Carselone. Njegovim stopama idu još neki klubovi. ManS, naprimjer. Koji je nakupovao igrača za tri tima pa opet ništa.
Real je, od fudbalske legende postao Kamara Para. Pare su im pomutile um i rasuđuivanje o kvalitetu igrača. Sjetimo se samo Spasića, jednog od desetina koje je potpuno pogrešnu kupio Real. I godinama su kupovali tako. I nedavno su kupovali bez veze. Bezvezema. Umjesto za Igru, kupovali su igrače za pokaz. Najveća pogreška im je kupovina Zvjerinja. Pepe, Alonso, Karvaljo, Ramos... znaju igrati fudbal. Barem neki od njih. Ali Kamara Para i Zvjerinjo su ih pretvorili u divljake.
Tim rađa svoje igrače. Naročito kad je Veliki Tim. Ili ih kvari. Da je to tako vidljivo je iz slučaja Maskerano. On je u Engleskoj igrao kao pravi engleski grubijan, uvijek je za njim išao žuti karton. U Barseloni igra gospodski i doprinosi njenoj igri kao da je rođen tamo. Odmah blizu centra.
Realovi Divljaci su sinoć demonstrirali nešto što je za prikazivanje u zološkim vrtovima. Na odjeljenji lavovi, tigrovi i nilski konji. Takva nerezonska i nepotrebna grubost je Antiigra u svakom smislu.
Pokazivati milionima dječaka i omladinaca kako se gazi ruka igrača koji je drži na travi, a metakarpalne kosti, ako se polome, zarašćuju teže od impotencije, ili udarati Mesija s leđa po koljenu, pošto je jasno da je prošao, pogubno je po fudbalsku igru i po sport kao plemenitu ljudsku djelatnost.
Real nešto mora učiniti prema svojim divljacima. Jer će okrenuti sve protiv sebe i Igru izvitoperiti do nepopravljivosti.
Da je sudija bio normalan, Real bi sinoć imao dva isključena igrača. A onako kao Ronaldo, mogao sam i ja odigrati. Nikako. Do Reala je, nije do Ronalda. Kolikogod ga ne cijenim.