субота, 19. март 2011.

NA ŠTA MOŽE DA RAČUNA
DIKTATOR LAGUMDŽIJEV
Moram da priznam da je saopštenje iz Nove Ambasade došlo prerano, tempirano i prije CIK-a, i prije PIC-a, i prije Brisela, i prije nego što se organi HDZ BiH i HDZ 1990 izjasne o činjenicama i o pravcima svoje akcije, i prije izjašnjavanja drugih pravnih institucija nadležnih za ustavnost prije svega.
Može da bude formulisano i kao pitanje ali je jasno da je Federalni Diktator Lagumdžijev znao kakva će reakcija Am Amb biti. I to znao izdaleka.
Za dalje procjene neposrednog razvoja događaja i trendiranje, potrebno je sačekati određenje glavnih institucija obje članice Koalicije HDZ jer će to određivati i ostala hrvatska izjašnjavanja, u agresivnijoj ili u mirnijoj protesturi.
U međuvremenu, treba pogledati na kog keca može da računa Gulagumdžija. Koje bi mu karte mogle izaći iz rukava.
• Američko starateljstvo nad Federacijom. Amerika je organizovala cijeli Vašingtonski aranžman, uklapala HVO u Armiju BiH koja je jedno vrijeme čak i smiješno skakutala kao američki marinci. Amerika je nadgledala i odricanje od Herceg Bosne. Amerika je, tu skoro, izjavljivala da bi Treći entitet bio korak nazad. Amerika je jučer izdala saopštenje. Gulagumdžija je, kad je trebalo, u duhu najbolje evropske socijaldemokratije, isporučio Alžirce, bezosjećajno kao i Čeda Slobu.
• Uticaj Njemačke na Balkanu suzbijen je ubistvom Đinđića i tako se zaustavio na Savi i na Uni. Njemačka, kao i Vatikan, nemaju poluge do Sarajeva.
• Hrvatska je pred vratima EU ali je teren tako klizav da mora da hoda sa samo dvije tako uspješno kao da je stonoga. Osim toga, digla se i kuka i motika da ošiša Belo Janje Jacu. Hrvatska još nema prave snage da lupi šakom o zajedničku šahovnicu.
• Federalni Diktator računa i na strah lidera hrvatske političke artikulacije u BiH od reprize Hercegovačke tragedije sa Jelavićem i Bankom.
• Moguće je da očekuje i prihvatanje od strane HDZ BiH i HDZ 90 učešće u „širokoj koaliciji“ koju, takođe „očekuje“ i Am Amb. Time bi se Nasilje u Federaciji stavilo u drugi plan pa, možda i zaboravilo a Lagmdžija bi bio vlasnik pola BiH pošto je vlast u zajedničkim organima podložna promaji.
• Ili, u drugoj varijanti, da HDZ BiH i HDZ 1990 ostanu izvan vlasti i na nivou BiH i tako postanu otvoreni na napade tipa Njima je nemoguće ugoditi, oni nisu za kompromis, oni traže sve, oni traže ono što im i ne pripada.
• U slučaju da Blok Republike Srpske, SNSD prije svega, kao politički partner HDZ BiH, odbije učešće u zajedničkim organima sa neoustašama i Esdepeom koji ponižava Hrvate u BiH, loptica krivice bi se mogla, u poznatom međunarodnom spinovanju, čitaj, oblagivanju Lagumdžijinom, prebaciti opet na Dodika i Republiku Srpsku, odnosno na Srbe.
• I na kraju, moguće je da Lagumdžijev računa na kartu na kojoj se vidi da su Hrvati doista u BiH pušteni niz vodu.
Stvari će biti jasnije kada se odviju događaji pomenuti na početku teksta. Ali je presudno prezentovano jedinstvo biračke, koalicione i javne volje hrvatske da ne prihvati i prizna neustav, nezakonje i sarajsko kaldrmaško klepetanje po demokratiji.