четвртак, 17. март 2011.

ISO 600 GODINA
Ponekad se nešto ni za šest vijekova ne promijeni.
I danas, kao i tad, Uzmi im trećinu. Ostavi dvije, da ne pocrkaju.
Jedino Mehmed Paša Komšić nije baš Mehmed Paša.
Doista je za istoriju države i prava kako se Muslimansko – hrvatska federacija pretvorila u SDP Bingo 8 + 5 + 3. Nelegalna odluka, preglasavanjem sudija Hrvata i Srba u Ustavnom sudu BiH, nije tada shvaćena na pravi način, kao generator mračnjaštva i nacionalne manipulacije. Sada se ona pokazuje u svom pravom svjetlu. Konstitutivnost tri nacije u BiH se pretvorila u tu algebru u kojoj nema više predstavnika nacije i u kojoj je Federacija i I B, i H, i S a u stvari je samo bošnjačka.
Tadašnje sudije Ustavnog suda BiH, Hrvati, jedinu satisfakciju imaju u tome da su glasali protiv i da su vidjeli dalje i više.
Međutim, pogubno je to što se ne inovira tehnolgija na kojoj je BiH nastala. A da podsjetim – nastala je Preglasavanjem. U Noći Skupštinskih Vještica. Pa joj je iskopana raka tom Vještačkom Multikonstitutivnošću. Pa joj je dokopavana raka sepetima nametnutih odluka o centralizaciji i unitarizaciji. Pa je pripremljen Glogov Kolac Komšić. Pa je opravljeno preglasavanje Hrvata u Vladi Federacije. Pa u Domu naroda Federacije. Domu naroda, ko da ih ima na stotine. Taj Dom naroda je i smišljen da se u njemu izgube Hrvati. A Srba ionako nema. Uvijek će se naći neki Desnica Šakić.
Pa sad vam uzimamo Trećinu.
Pa će, na kraju, biti pa pa.
Bosna i Hercegovina je propustila vjerovarno posljednju veliku priliku da se međunacionalno demokratizuje, unutarnacionalna demokratija je, na mnogim tamnim stranama Naseobine, moguća tek nakon toga, da se ravnopravno federalizuje i da se, svježe oprana, plahnuta, zaputi ka Evropi.
Dvojna ravnopravnost na nivou Federacije i trojna ravnopravnost na nivou zajedničkih organa, da je Sarajevski Politički Krug imalo demokratičan, bile bi najbolji uvod u federalizaciju zemlje na osnovu unutrašnjih dejtonskih granica.
Nacionalno-teritorijalna federalizacija bi rasteretila sve unutrašnje odnose, otvorila prostor za razvoj demokratije, pluralizma i ekonomije.
Ovako, ostaje samo utjeha da su BiH raspustili Bošnjaci, bošnjačka politička artikulacija, na čije insistiranje je i skrpljena.
A ako, zaista, ZLO formira vlast onako kako je danas krenuo i kako je naumio, plamenjača će ubrzano zahvatiti mnoge vještačke i donekleživuće funkcije zajedničkih organa. BiH će u mnogim svojim pipcima početi da atrofira. Možda će biti i incidenata na područjima gdje su Bošnjaci u manjini, u županijama ili Hrvati u kantonima. Ipak, scenario Moamer El Zlatko nije realan. I stoga što će Hrvati, čini mi se, igrati mudro, na relativno dugi rok, dok toj Sarajevskoj Preglasanoj BiH ne pooptadaju i patrljci.
A za Savjet ministara i to, gore? Možda da pozove Ivanića, Čavića i slične, pa neka to bude SR BiH, Sarajevska Republika.