петак, 4. јун 2010.

IZNENADNA I PRERANA SMRT
JNSRTVDBiHS BHRT
Javni Nezavisni Sretni Radiotelevizijski Državni Bosanskohercegovački Sistem, čuveni i gledani BHRT, tužio svoja dva posinka, FTV i RTRS, zbog prikrivanja prihoda od marketinga i neuplaćivanja istog u bhrt-kasu.
U stvari, zbog Turske Trećine.
Jer, samo je tako Turska Stabilna Okupacija uzimala od sirotinje raje trećinu, ne pitajući ni kako je stečeno, ni ko je zaslužan.
Poznata je gledanost BHRT. Kad zaemituju signal, ulice, brda i dolovi opuste. 4%. 5%. 6 posto naguraju. Čak.
Za to vrijeme, FTV i RTRS, imaju uobičajeno visoku gledanost, srpsku i bošnjačku. I imaju srpski i bošnjački prihod od marketinga. E, od tog prihoda tursku trećinu treba dati odmah u BHRT a šta ostane može u domaće jasle.
Ne znam da li kriju prihode, ta dva rtv-posinka, mada je teško nešto sakriti pošto se mora pojaviti na ekranu, ali nije pošteno davati trećinu od svog znojavog, mučnog i intelektualnog prihoda, tamo nekome samo zato što je na Miljacki, što je u Državi i što je zajednički. Taj strani namet, ta inostrana formula javnog medija koji, kobiva, koristi građanima i javnosti, a ne političkim strankama i vlasti, kao da za političke stranke glasaju i vlast biraju idioti, imbecili i divlje životinje, stvorena je samo kao unitarma imela, parazit, dobroćudni krvopija, maligna kostobolja, i, kako sam i prorekao, galopirajuća medijska sušica.
Stoga se, pod prirodnim i realnim pritiskom decentralizacije, obje televizije u entitetima protive, i racionalno i instinktivno, takvom obliku unitarizacije i centralizacije. Taj BHRT, jednostrani, jednodržavni, jednonacionalni i unikonceptni medij, slika je Naseobine BiH.
A ova tužba znak je sloge, kao i u zajedničkom domaćinstvu. Dok je stari živ braća reže, škrguću i stišću pesnice. A onda kreće zavratove, za sikire i za međe. Svako sebi.