уторак, 6. октобар 2009.

ŠUMNJAK IZ AGENCIJE
Lijepo sam govorio da se ne formira fantomska Agencija za šume Republike Srpske.
Prvo, to nije gramatički ispravno. Republika Srpska nema svoje šume. Treba da stoji: Agencija Republike Srpske za šume.
Drugo, zašto formirati Agenciju pa omogućiti pražnjenje srpskim šuma i šikara tako što će neki šumnjaci poletjeti u Agenciju.
Treće, kada strani okupatori, a njih uvijek ima oko tora ko pasa oko mesare, iako više nema stare birokratizovane Austrougarske, budu poželjeli šume, mogu uvrnuti jajčiće Agenciji i tako dobiti šume na panju.
Mnogi poslanik koji u Narodnoj skupštini sjedi ko kostur pod pepelom Vezuva, ne govoreći ništa, glasao je za Agenciju iz jedostavnog razloga da bi, prije stranog okupatora, neko, na terenu, mogao da divlja srpskim šumama i golosječama.
Sada je formirana ta Agencija i iz nje odmah izašla aždaja koja suče vatru tri koplja unaprijed a pet kopalja u direktora Šuma Republike Srpske. Izvjesni Srđan Ljubojević, bezazlenog imena i prezimena, pokazao je svu konfuziju i haos mladog proljetnog stršljenika i nabacao naramke beslovesnih teza kao što su: prevashodna profitabilnost Šuma Republike Srpske, direktor Šuma odlučuje o svemu, gubici, nema šumara, ima viška zaposlenih, nema sistematizacije a oni, Agencija, je imaju...
Većih budlaština o Šumama Republike Srpske nisam čuo još od zvjezdanih trenutaka Radovana Karadžića koji je svakom borcu u Vojsci Republike Srpske dodijelio deset dunuma šume.
Jasno je da je Agencija instrumentalizovana od nekih šumskih poslanika, nekih aktera iz Ministarstva za šume i ostale vododerine, nekih neformalnih i formalnih lobija koji odavno znaju da najveći šverc, krađa i profit nije u nafti i cigaretama nego u šumama. Potrebno je samo odstraniti direktora JPŠ.
A njen direktor, kao da je pao iz šume direktno u agenciju. Njegovo objašnjenje bračnog trougla između Šuma Republike Srpske, preduzeća, dakle, Vlade Republike Srpske, vlasnika, pak, i Agencije jeste ovako: „Vlada daje šume, koje su javno dobro, na upravljanje JPŠ Šume Republike Srpske, da unaprijedi stanje u toj oblasti. Grubo rečeno, Agencija je arbitar u toj priči koja prati kako se sprovode želje Vlade.“
Suština je u tome čije još želje provodi Direktor Agencije.
Moram da konstatujem da je pametniji od Austrougara. Oni su za srpske šume, i šire, formirali samo ŠIP a.d.
Da su znali, jadnici, da formiraju i agenciju za želje i pozdrave po šumama i gorama.