среда, 7. октобар 2009.

OMEKŠAVANJE
Sastanak u Butmiru bio je najavljen kao mistični skup istjerivača đavola i lokalnih drakula i orangutana. Obavještenje o sastanku lično je uručivano sa važnim napomenama da će Istorijska Salveta čekati na stolu a da se prije toga neće znati ništa. Usput je stigla vijest da je Nosač Aviona na odmoru kod Neuma. Slobodni Mediji su najavljivali Dejton Dva, Rajt Butmir. Čak i danas Blic, koji je pod Njihovom Kontrolom, puca naslov: Učesnike čeka veliko iznenađenje.
Političke partije koje su dobile poziv za mobilizaciju uspostavile su krizne štabove. Za lidere su pripremljeni dentalni i higijesnski pribor, štapići za uši, vježbanje potpisa: pristajem, pristao sam, pristali smo, zapakovane su čiste gaće, kao kad se ide u proboj na frontu, pa da se poslije pobjede nedolično ne smrdi, pripremljeni priglavci jer su donosioci poziva rekli da se može ostati dok se ne dogovori, dodvori ili podvori, da nema islaska iz vojne baze.
A onda smo obaviješteni da za svoje lidere trebamo naći civilni smještaj na kontaminiranom području.
Potom je novi ruski ambasador u velikom intervjuu samo rekao jednu važnu rečenicu i ponovio: to je inicijativa EU i Nato a mi nismo član ni jedne od tih organizacija. Time je jasno stavio do znanja da suština sastanka ne može biti preustroj i deratizacija BiH jer je ona pod patronatom Ujedinjenih nacija ili čak samozvanog ali mnogo šireg tijela kao što je PIC.
Danas je u Pivarskom Biltenu osvanuo naslov na dvije strane, sa važnom fotografijom, jedan ulijevo a drugi udesno: Ne treba očekivati čudo u Butmiru, rekli su ambasadori Švedske i SAD.
Stvari se omekšavaju, neće biti jutarnje fiskulture i iščašenih ramena. BiH nije stvar Brisela i Vašingotna. Ili samo Brisela i Vašingtona, nego, prije svega, BiH je stavr BiH.
Mislim da je predstava Butmir sarajevskih Malih i eksperimentalnih scena, došla malo kasno, jer Federacija trune, i malo prerano jer su izbori tek 2010.
Stanje u Federaciji Neravnopravnih Naroda i Ravnopravnih Huligana, došlo je do tačke raspada. Nikakvi Butmiri i Dejtoni ne mogu nabiti obruče na kacu čvršće države ako su dvije duge protrule.
BiH se, dakle bavi maglom.
Za opstanak BiH ključno pitanje je Federacija BiH sa svojim ekonomskim krahom, socijalnim krahom, međunacionalnim krahom.
Ako je moguće, zamolio bih da se Butmir prestroji na tu temu.