четвртак, 2. април 2009.

FUDBALSKA REPREZENTACIJA BiH
FUDBAL KAO ŠARENA LAŽA
Radio Kopar je jutros snimio polusatni intervju sa mnom. O stanju u BiH.
Prvo pitanje je bilo: da li sam gledao utakmicu BiH i Belgije.
A nekidan, sjetih se, i u Oslobođenju me prozivaju kako se nisam javio na poziv a baš su htjeli da me pitaju o toj briljantnoj pobjedi u Genku i da li sam se „otrgao“ od šefa Dodika i uživao u prenosu.
Nisam sinoć gledao tu reprezentaciju BiH, iako to nije reprezentacija BiH, ali nisam gledao ni, kako bi voljeli da čuju Patriote sa Miljacke, ni utakmice Andore i Švedske.
Reprezentaciju BiH vodi fudbalski cirkusant Ćiro Blažević, poznat kao lizac lika i djela Franje Tuđmana, a i žene mu. Iako je rođen u Travniku, nije podoban za tu važnu političku funkciju.
U reprezentaciji BiH igraju, možda su najbolji, momci koji su rođeni po Evropi. Ne treba sporiti porijeklo ali bi bilo dobro da glavnu riječ vode igrači koji igraju u ovdašnjim klubovima. Dabome, znam da ih nema za reprezentaciju, pa bih, držeći se toga, i ja igrao lijevog beka.
Treće, to je reprezentacija od Sarajeva do Zenice. Samo u ta dva grada može da igra a da ne doživi neugodnosti.
Sada patriot-romantičari nastoje da od dvije pobjede fudbalske reprezentacije stvore Goblen Sreće na temu Država BiH. I Boris Dežulović, vidim, buja od ustreptalosti kako je, onomad, primijetio kako se naš Boro i Ramiz krste i ljube dok se smjenuju na aut-liniji.
Praktično, fudbalska reprezentacija BiH ne postoji.
Srbe, Hrvate i Bošnjake možete imati na spisku, i na travi, ali reprezentaciju nikad nećete imati u glavi.
Ne mogu da govorim u ime Srba. Ali gledajući sa strane, stvar stoji dvojako. Oni koji igraju ili su igrali za reprezentaciju BiH, čine to isključivo radi kupoprodajnog rejtinga jer, kao reprezentativci mogu postići obimniji ugovor ako dođu u priliku da se prodaju u inostranstvu. Tu nema reprezentativnog patriotizma ni u tragovima. Publiku Srbe ta reprezentacija ne zanima, i nikada neće ni zanimati, čak i kad bi svih jedanaest na travnjaku, i četiri sudije, bili Srbi. Da li da pominjem Hrvate?
Srbe je za sva vremena opekla zajednička reprezentacija.
Sjećali se neko utakmice Plavih protiv Holandije, prije demokratskih ratova na ovom praistorijskom prostoru, kada je čitav zagrebački maksimirski stadion zviždao tuđoj, jugoslovenskoj ekipi?
Nema tog vaba koji će ih namamiti ponovo u taj tor.
A kako je prošla BiH u Zenici?