среда, 17. септембар 2008.

PREDIZBORNI SLOGANI
Suština izbora i rezultata je u komunikaciji sa biračima.
Politički amateri iz malih i neorganizovanih stranaka misle da je ta komunikacija bitna samo u vremenu propisanom od strane Centralne izborne komisije. Dakle, trideset dana prije dana za glasanje. I kad kažu komunikacija onda misle na bilbord, plakat i konferenciju za štampu. Na opštim izborima 2006. jedan „novi“ političar, kojeg danas nigdje nema, u redovima već ranije ustanovljene stranke, potrčao je i prvog dana izvisio na desetine bilborda na putevima dobre polovine BiH. Neki mladi holandski partijaši koji su se zatekli ovdje u vrijeme kampanje, odmah su me upitali: ovaj čovjek nema nikakvih šansi?
Dabome.
Komunikacija sa biračima je čitava politička filozofija i prava stranka koja ima lidere, organizaciju na terenu i kvalitetan politički program, mora imati konstantnu komunikaciju sa biračima i građanima uopšte. Dakle, kampanja, u stvari, počinje danom kada počinju razgovori o implementaciji izbornih rezultata.
Sve što se dogodi u cikovoj datumiranoj kampanji, samo je logičan slijed događaja od završetka prethodnih izbora, ili je, u nekim segmentima, koncentrat tog niza. Izborni slogan, na primjer.
Putujući do besvijesti i utrnuća, ovih dana, primijetio sam, pored poruke Esenesdea: Moja kuća, Srpska i sljedeće slogane: ZA ČOVJEKA, BOŽE PRAVDE, MOŽE BOLJE, ZA DOBRO NARODA, IMAMO KLJUČ, 100% EVROPA...
ZA ČOVJEKA
, sa varijacijama: na evropskom putu, na radnom mjestu... univerzalna je poštapalica iz redenika nekadašnjeg Socijalističkog saveza radnog naroda čiji su funkcioneri u prigodnim i čestim referatima pozdravljali ili posvećivali pažnju svim mogućim slojevima, od pionira do šumara. Ona stranka koja je kreirala ovaj slogan nema nikakav politički program jer se ni jedna stranka ne može obraćati svakom čovjeku, mora imati svoju ciljnu grupu, svoj sloj društva, koji je unaprijed određen ideologijom i programom.
BOŽE PRAVDE, jogunasti je slogan nezadovoljnika koji se smatraju tvoriteljima Republike Srpske i Srba uopšte sa njihove strane Drine a izabran je samo zato što je neko donio odluku da se to više ne koristi kao himna Republike Srpske. Bože pravde je dobra sintagma, dobra je i u pjesmi, ali u himni nije najfunkcionalnija, naročito kad se garnira sa „spasi srpskog kralja“. Ali kao reakcija na već okončan događaj a u funkciji kampanje za izbore, besmislena je. Taj slogan stavlja i tu stranku i birače i sav narod u podanički molitveni položaj. U položaj poniženja. Nismo svi vjernici pa da se obraćamo bogu. A osim toga, da bog ima toliko pravde koliko ima onih koju joj ne daju da diše, ne bi postojalo ništa od kolektivnih tvorevina, od plemena do današnje EU, jer bi svaki pojedinac pravdu rješavao direktno sa bogom.
Kad izgube na izborima, tim nesretnicima ostaje samo da mrmljaju svoj slogan.
MOŽE BOLJE. To je na nivou pismenog rada u šestom ili sedmom razredu. I Usein Bolt može bolje.
ZA DOBRO NARODA. Kao: mi ćemo raditi za dobro naroda, naša stranka to zna i ona će to uraditi. Vi za sebe ne znate ništa učiniti, vi ste neuki i bespomoćni puk, amorfna pučina. Čitava umjetnost je omogućiti narodu da radi za svoje dobro. Doduše, teška umjetnost jer se čitava istorija bori oko toga, upotrebljavajući komunizam, socijanu pravdu, tržište, liberalizam...
IMAMO KLJUČ. Sa varijacijama: Glasajmo srcem Sarajeva. Možda imaju ključ ali nemaju bravu. To je opsjenarska parola kojoj je glavni cilj da sakrije stvarne namjere. Morate biračima reći za šta koristite ključ, kakve su vam namjere pa onda reći i rješenje. Ovo je očit pokušaj bijega od sebe samoga a sa namjerom da se radi ono što smo namjerili.
100% EVROPA. Šteta, slogan 100% BiH bio je formalno dobar ali nerealan. Njegovom upotrebom došlo se skoro do 33% BiH. Nepotrebno je opsjenarskom sintagmom, koja u BiH nikoga ne zanima, nuditi baš toliku travničku maglu. Kao da je ovdje sve u redu pa se svi složno i u zdrugu okrećemo jurišu na Evropu. Ljudi su sve pomiješali – ovo su lokalni izbori za Skugrić Donji i Paležnicu Gornju. Ovaj sloga će donijeti veoma loš rezultat.
Moja kuća, Srpska, sa varijacijama: Moja kuća, Livno, Moja kuća Mostar, Moja kuća, Šekovići... nova je politička filozofija. Moja kuća je simbol lokalne zajednice i glavna spona svakog pojedinca sa društvom i kolektivitetom u bilo kom smislu. U ovom sloganu politička stranka se ne obraća tom pojedincu nego se njega stavlja u prvo lice, baš se individua obraća drugima pa i strankama. Svako od birača kaže: Moja kuća. A onda je logično da i izabere šta je za njegovu kuću najbolje. Ta obrnuta odgovornost, da za pravdu, bolje i za čovjeka, Evropu i ključeve nije odgovorna stranka nego pojednac koji će onda na osnovu toga izabrati svoje političke predstavnike, ključ je komunikacije sa biračima. Sve što radimo radimo da odgovorimo na sva vaša pitanja, od niskog napona do zaštite kolektiviteta. A Ti odluči da li je to dobro za tvoju kuću.
Moja kuća, Srpska, Livno, Srebrenica, Banjaluka... sublimacija je politike i komunikacije sa biračima od početka 2006.
Stoga će i donijeti dobre rezultate.

7 коментара:

Анониман је рекао...

Rajko papak,posjeti nas blog.

http://antirajkovasicstranka.blogger.ba/

Анониман је рекао...

Bas me zanima, a nemom koga da pitam. Gdje se izgubio zarez iz slogana?

Moja kuća, Srpska (zvanično)
Moja kuća Srpska (nezvanično - ali se komunicira u svim oblicima)

Sto se tice suštine slogana - moja kuca je samo moja, a nije vlsnistvo ni RS-a, niti grada, niti partije za koju cu da (eventualno)glasm, niti budućeg gradonacelnika. Da je bilo ko ucestvovao u kupovini ili izgradnji iste, sigurno bih drugacio mislio, ovako...Mislim da ste pretjerali.

Slogan "Banja Luka moze bolje" mi je po pocetko outdoor kampanje postao "Štampač može bolje". Ali po nedavnoj zamjeni rolni, shvatio sam da bi bilo bolje da je ostalo zatamnjeno.

Da je pravde, "Bože pravde" bi bila svetnja svakom Srbinu. Nesto sto svaki Srbin nosi u srcu, a ne da jeftino iskoristi u kampanji sa velikom vjerovatnocom pišanja po plakatu sa tim sloganom u nekakvom podvoznjaku. SRAMOTA. Izmedju ostalog, taj slogan je već korišćen u Srbiji... Ma nije zalosno, smijesno je koliko i prica o kandidaturi za gradonačelnika ove partije.

Анониман је рекао...

e vala rajko pretjera ga i ti u hvaljenju slogana za koji sam ja licno ubjedjen da si ti sastavio i upravo ovako obrazlozi kada je pocela priprema za izbore.
sato taj valjda a ostali su dno dna, komunisticki, od osnovaca i sl...

Moja kuca, Istočno Novo Sarajevo - hahaha, zato i nema ovakvog plakata, jel da?

Анониман је рекао...

O izbornim sloganima i parolama,kako ih vidi i doživljava humorista...Sa izbornih plakata ulaguju mi se kandidati.Dobro su se maskirali,ali lažnjake je lako prepoznati.Odaju ih ofucane parole.Jedni poručuju:POSAO ZA SVE! Je l' za sve rođake,prijatelje,kumove?Drugi uzvikuju:NAROD SE MORA USREĆITI!Ali,tek kad se usreće stranački funkcioneri.Treći se hvale:NAŠA LISTA JE ČISTA!A da li su čisti,oni na listi?Četvrti su jasni:SVI SMO U ISTOM STROJU!Izvinite,ima nas i poštenih.BOŽE PRAVDE!- uzvikuju oni,koji su zakone svoje stranke stavili iznad božije pravde.Tu je i svima znano:MOŽE BOLJE!Može,ali ne znam može li sa vama?Razočaran stranačkim parolama,vratim se kući.I odmah mi je bilo bolje.Nema ništa,bez...NAŠE KUĆE!
PS:
Znači,gospodin Vasić je u pravu!
Borislav Mitrović,radio "Zvrk"!

Анониман је рекао...

A što ne stavište slike vaših pravih kuća, npr gospodine Mile što ne stavi sliku svoje vile na Dedinju, pa da iza toga napiše E, OVO JE MOJA KUĆA, ili kuću u Laktašima ili možda u Doboju???

Анониман је рекао...

Ne bih o kućama pojedinaca, pričajmo o zajedničkoj kući,ali na humoristički način..." Riješili mi da gradimo kuću.Onako domaćinski,
kao za sebe.Ali,odmah se javiše nesuglasice.Nismo se mogli dogovoriti odakle da počnemo gradnju zajedničke kuće.Jedni rekoše da kuću treba graditi od temelja.Drugi su tražili da budemo originalni i kuću gradimo od krova.Treći su mislili da je najvažnije podići zidove.Pošto se nismo mogli dogovoriti,
bjelosvjetski posmatrači zaključiše,da je za sve kriv kamen spoticanja.Znači,treba pronaći taj kamen.Prvo se javiše oni koji su tvrdili, da je kamen spoticanja u temeljima,i da kuću treba graditi bez temelja.Drugi rekoše da je krov najveći kamen spoticanja.Zar će naša kuća biti bez krova?Treći objasniše da je kamen spoticanja u zidovima.I tako smo ostali bez zajedničke kuće.Onaj kamen spoticanja nismo pronašli.On se nije nalazio u srušenoj kući.Kamen spoticanja bio je u nama.I još se o njega...spotičemo!

PS.
Kuće onih koji su vladali prije SNSD-a,veće su od...NAŠE KUĆE!

Borislav Mitrović,radio "Zvrk"!

Анониман је рекао...

Возим се неки дан од Источне Илиџе ка Фочи, кад поред затвора Кула не могу да вјерујем. Велики билбор Милорада Додика и на њему пише:"Моја кућа Кула!".

Коначно слоган који је погодио истину 100%