петак, 8. август 2008.

SRUŠITI NENARODNE
REŽIME U NEKIM OPŠTINAMA
Lokalni izbori u oktobru biće prekretnica za Republiku Srpsku.
Konačno će se srušiti posljednji bastioni ratne tehnologije vladanja koju je do samouništavajućih razmjera, po sebe i po Republiku Srpsku, usavršio Esdees.
Ta ratna tehnologija lokalne vlasti prezentuje se kroz svakodnevni manifestacioni primitivizam, nedokučivu vlast nad parama, bezobzirnu pljačku i korupciju, potpunu nebrigu za svakodnevni život običnog čovjeka i kroz pretvaranje lokalnih zajednica u kasabe, saraje i sokake.
Lokalna vlast Esdeesa, i još nekih marginalaca, pored Sarajeva i Tri Ljiljana, Tihe, Zlaje i Harija, legitimiše se kao posljednji otpor napretku i odvajanju Republike Srpske od živog blata ratne i čežnjivo unitarizovane BiH, što je promovisano 2006. kao „Naprijed Srpska“.
Prvi zadatak Snaga Napretka u oktobarskim izborima je rušenje nenarodnih režima u lokalnim zajednicama Novog, Dubice, Prijedora, Doboja, Prnjavora, Teslića, Bijeljine,Višegrada...
Nenarodni režim u Doboju nije dorastao da upravlja širokim područjem Krnjina, Vučijaka, Ozrena i Trebave. Ma nije dorastao da upravlja ni gradskim parkom a kamo li da se odupre moćnicima iz sjene kao što su Mićo i Miker. Spram te nomenklature i Obrenove vlasti u Doboju, Paravac izgleda kao dobroćudna politička barbika.
Nenarodni režim u Prijedoru ne čini za narod ni koliko onaj Indijac čiji su sada Rudnici Ljubija a narod prijedorski dijeli tako što puteve asfaltira do granice svojih glasača. Stoga Prijedor danas izgleda kao da pripada cazinskoj krajini a ne kao sastavni dio Banjaluke jer je udaljen tek 50 kilometara.
Prnjavorski nenarodni režim pretvorio se u noćnog čuvara lokalnih lopova iz rasadnika nekad ovdje moćnog Esdeesa i za četiri godine mandata upropastio sve šanse Prnjavora da skoči među gradove. Kogod bilo gdje putuje iz Banjaluke nastoji da što prije prođe kraj Prnjavora.
Nenarodni režim Teslića i Rade Pavlovića okrenuo je protiv sebe sve privrednike koji ukupno zapošljavaju više od 2.500 radnika i neda im disati. Rade Pavlović je postao bljedoliki Car Bokasa od Teslića.
Nenarodni režim Miće Mićića, koji se nevjerovatno iskreno smiješi u grotlu smrada bijeljinskih septičkih jama, prava je slika i prilika propasti i pada Esdeesa. Nekada su Esdeesove kamarile, u naponu snage, pekle i narodu dijelile volove, kao pop Savo u Tesliću, a sada Mićo peče i dijeli po bijeljinskim selima šugavu kezmad. I usput, baš gledam na ekranu, neda sirotinji iz Čengića pare koje su sami skupili i još im Vlada Republike Srpske pripomogla.
Mića od Višegrada, Esdeesovac, takođe je izgradio nenarodni režim i onom napaćenom narodu nije pružio ništa osim laži tipa da će izgraditi robnu kući crno-bijele tenike, da će kraj Drine napraviti Knez-Mihajlovu, da će trule bandere iz jedne ulice premjstiti u drugu... a u suštini kanalizacija mu teče sokacima kao da još ovdje vladaju turski konjevodci. Uz to, Mića Višegradski Brkati, jedan je iz plejade onih koji su ugostili Harisa Silajdžića.
Lokalna vlast se, od oktobra, mora deklarisati i djelovati kao narodna. Kao vlast koja služi ljudima u narodu, kao vlast koju će svako zvati „moja kuća“ a ne „njihov načelnik“. Kao vlast koja umije uraditi nešto više od septičke jame i zagađenog vodovoda. Kao vlast koja zna nešto više od dovođenja Silajdžića na otvaranje džamija. Kao vlast koja na svaku izgrađenu džamiju ili crkvu izgradi pet fabrika. Kao Vlast Napretka.
Sve drugo će biti nepovratno propuštena prilika lokalnih izbora.

1 коментар:

Aleksandar Zekic је рекао...

Vidi se da vrijeme SDS-ovaca prolazi, vrijeme primitivizma,otimanja,moralnog unistenja,nacionalizma... Isto tako se vidi da ljudi(a pogotovo omladina)ponovo gledaju svojim ocima,da polako izlaze iz mraka u kom su bili mnogo godina unazad.
Izgleda da su mnogi shvatili da asfalt ne mogu jesti i da ne mogu zivjeti pod parolom bice bolje.